Citroen tiramisu met zomerfruit en pistachenoten

Bij ons in de stad vind je veel fruitbomen en -struiken. Als kind plukte ik hele zomers lang aalbessen vlak achter mijn ouderlijk huis. Onderweg naar de zuivelboerderij fietste je langs struiken vol grote rijpe bramen. En nog steeds: als je weet waar je moet zijn, kun je zo met een mand vol kruisbessen thuiskomen. Helaas is het nog iets te vroeg om zelf uit plukken te gaan. Dus zet deze citroen tiramisu alvast op je lijstje voor wanneer het zomerfruit weer bij de (super)markt en groentenman ligt! Of als je straks plukdrang krijgt natuurlijk.

Tiramisu is voor mij het ultieme dessert voor een etentje. Makkelijk (want zo klaar), veilig (wie lust het niet?) en altijd lekker (duh). Maar ik zou nooit een klassieke tiramisu eten tijdens een Nederlandse hittegolf. Behalve dan deze citroen tiramisu, die is wel perfect voor warmere dagen! Hij is licht, fris en het zomerfruit geeft hem die final touch. Tot slot is het een plaatje, met die contrasterende kleuren van het fruit en de groene pistachenoten. Maak hem voor die ene zomerbarbecue, wanneer iedereen iets mee moet nemen en de kipspiesjes in overvloed aanwezig zijn. Jouw dessert wordt de verrassing van de avond en verwelkomd met open armen én monden!

Kijk gewoon welk fruit je kunt vinden. In principe kun je elk soort zomerfruit met de citroen tiramisu eten, van aardbeien en aalbessen tot stukjes perzik en nectarine. Het recept komt uit het boek Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso. Dit hele boek staat vol klassiekers, soms met een twist. Net zoals deze citroen tiramisu!

Ingrediënten (voor circa 6 personen)

  • 6 biologische eieren
  • 6 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 500 gram mascarpone
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel limoncello
  • 300 ml volle of halfvolle melk
  • 250 gram lange vingers (liefst savoiardi)
  • 100 gram ongezouten pistachenoten
  • 250 gram gemengd zomerfruit, zoals bramen, frambozen en aardbeien

Verder nodig: vrijstaande of handmixer, rasp, een mooie glazen of stenen schaal, huishoudfolie

Bereiding

Scheid de eieren en doe de eidooiers met de kristalsuiker in een kom. Mix tot het mengsel licht en romig is. Doe de mascarpone erbij en meng er goed doorheen. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Roer het citroensap en -schil en de limoncello door het mascarpone mengsel.

Schenk de melk in een ondiep schaaltje. Doop de lange vingers aan beide kanten 1 seconde in de melk, zodat ze het vocht opnemen maar wel stevig blijven. Bekleed de bodem van je schaal met een laagje lange vingers en verdeel hier een laag mascarpone over. Maak op deze manier meer laagjes totdat je geen lange vingers meer over hebt (dit zullen ongeveer 3 lagen worden) en eindig met een laagje mascarpone.

Dek de tiramisu voorzichtig af met huishoudfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven. Hak de pistachenoten in een vijzel of keukenmachine fijn (of doe het zelf met een scherp mes en wat geduld), en strooi de gehakte nootjes met het gemengde rood fruit over de tiramisu. Gelijk serveren.

3 reacties op “Citroen tiramisu met zomerfruit en pistachenoten

    1. Invriezen ;). Ik denk dat het ook lekker is om er meringues van te maken, die te verkruimelen en door het mascarpone mengsel te vouwen. Voor extra textuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *