Colomba di Pasqua (Italiaans Paasbrood)

Italiaans paasbrood, ofwel Colomba di Pasqua, lijkt op de welbekende Panettone en Pandoro die Italianen graag met kerst en oudjaar eten. Dus eigenlijk net zoals onze stol, die twee keer per jaar wordt vermarkt onder een andere naam. 

Er is een Italiaanse gezegde: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi. Dat vertaald naar: Kerst met je familie, Pasen met wie je wil. Italianen trekken er dus graag op uit met Pasen en eten op eerste paasdag in de middag een pranzo tradizionale, een traditionele maaltijd waarbij verschilt per regio wat er op tafel staat. Maar op een Colombia di Pasqua kun je sowieso rekenen! Het is de bekendste zoetigheid die Italianen rond Pasen eten. De Colomba di Pasqua staat voor de opstand van Christus en de komst van vrede, vandaar ook de vorm van de vredesduif. Maar het brood wordt ook weleens in de vorm van een haas gemaakt.

Tweede paasdag, ook wel Pasquetta of Lunedì dell’Angelo genoemd, gaan Italianen trouwens de stad uit voor een picknick of barbecue op het platteland. De wegen zijn dan te vergelijken met onze Zwarte Zaterdag.

Eigenlijk hoor je de Colomba di Pasqua dus te bakken in de originele duif-vorm. Nu zijn die vormen in Nederland niet te vinden (echt, zie je hem ergens, bel/mail/fax me on-mid-de-lijk). Dus die gaat op het lijstje ‘must buys’ als ik weer in Italië ben. En dan kun je natuurlijk heel creatief gaan knutselen met aluminiumfolie en wc-rollen om een soort van duifvorm te creëren, wat uiteindelijk uitpakt in een soort van broodkruis waar niemand een vogel in herkent. Maar eigenlijk gezegd: ik ben er te lui voor. Dus ik gebruik een ‘doodnormale’ pannetone springvorm. Die kun je hier in Nederland wél vinden. Als je goed zoekt tenminste. Ik vond er één in deze webshop.

Het kost je een paar uur om een Colomba di Pasqua te maken, maar dat is voornamelijk wachttijd. Je eet een stuk van het paasbrood met wat boter of jam, of je doet zoals de Italianen doen, en je doopt het brood in je koffie of prosecco. Uitstekend ontbijt.

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 125 ml lauwe volle melk
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter + een beetje extra om de vorm mee in te vetten
  • 4 eidooiers
  • 100 gram sukade
  • 1 biologische citroen
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • Een klein handje ongezouten, blanke amandelen

Verder nodig: panettone vorm van ca Ø16 cm, vrijstaande of handmixer met deeghaken en gardes, rasp, huishoudfolie, bakpapier, bakkwast

Bereiding

Je begint met het deeg maken. Verwarm de melk tot hij lauw is en zet opzij. Zeef de bloem in een grote, diepe kom en maak een kuiltje in het midden. Doe hier de gedroogde gist, het zout, de theelepel kristalsuiker en lauwe melk in. Roer dit met wat bloem uit de kom tot een papje. Dek de kom af met een theedoek en zet 15 minuten weg op een warme plaats (ik gebruik meestal het cv hok).

Smelt de roomboter in een pannetje en laat een beetje afkoelen. Mix de eidooiers met de 40 gram kristalsuiker tot ze licht en schuimig zijn. Zet even opzij. Rasp de schil van de citroen.

Kneed het deeg even snel door. Je merkt dat het deeg heel droog is. Daarom voeg je nu de gesmolten boter en het ei-suikermengsel toe in de kom. Gebruik je een standmixer met deeghaak? Dan kun je alles nu overhevelen naar de kom van de mixer. Anders gebruik je de handmixer met deeghaken. Kneed het deeg tot het soepel en goed gemengd is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Het deeg is goed als het volledig aan de haken blijft plakken en niet meer in de kom zit. Voeg dan de citroenrasp en sukade aan het deeg toe en kneed dit er nog snel doorheen. Dek de kom af met huishoudfolie en laat weer 30 minuten rusten op een warme plek. Het deeg zal nu verdubbelen in volume.

Vet de springvorm in en bekleed de bodem en randen met bakpapier. Doe het gerezen deeg in de vorm, druk een beetje aan, dek weer af met folie en laat wederom 30 minuten rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 180º. Maak de suikersiroop. Doe 2 eetlepels suiker met 2 eetlepel water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en laat de siroop afkoelen.

Pak de vorm met het deeg en bestrijk de bovenkant met de suikersiroop. Bestrooi dit met de kristalsuiker en poedersuiker. Druk nu wat halve amandelen in de bovenkant. Bak de Colomba di Pasqua 50 minuten in de oven. Controleer af en toe of de bovenkant niet te snel bruin wordt. Anders dek je de bovenkant af met wat aluminiumfolie voor de resterende baktijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.