Aardappel, kip en worstjes uit de braadslede

Dit is de perfecte ovenschotel voor een megadrukke doordeweekse dag. Je gooit alle ingrediënten in een grote braadslede, even husselen en drie kwartier de oven in. Optimaal resultaat met minimale inzet. Ik hou ervan.

Ik maakte het recept jaren geleden uit het kookboek Nigellisima van Nigella Lawson. Ofwel, de koningin van ‘wat makkelijk kan, moet je niet moeilijk maken’. Ik was direct verkocht. Want dit is comfort food zonder daarvoor uren geduldig in een braadpan te moeten roeren. Ik heb het recept sindsdien nog vaak gemaakt en iets aangepast naar eigen wens en ervaring. Nu is het tijd om dit recept met jullie te delen!

Voor deze ovenschotel gebruik je Italiaanse worstjes. Nu kun je hiervoor het beste salsiccia gebruiken, want die zijn het allerlekkerste. Maar tenzij je een hele goede slager in de buurt hebt met een zeer uitgebreid assortiment, zijn salsiccia lastig te krijgen in Nederland. Dan geef ik je twee goede opties:

  1. Je bestelt de salsiccia een paar dagen van te voren online, zoals bij Italiaanse delicatessen webshop La Fermata. Lang leve het internet.
  2. Je koopt the next best thing. Ik gebruikte zelf chipolata worstjes (Jumbo heeft een variant met tijm en zeezout, die mij perfect lijken voor dit gerecht). Maar als je slager venkelsaucijzen of iets dergelijks verkoopt, gebruik die dan!

Mocht je nou geen salsiccia of venkelsaucijzen hebben gevonden, voeg dan een halve theelepel venkelzaad aan het gerecht toe. Dit geeft de ovenschotel nou net die uitgesproken anijssmaak die je anders in de worst zou terugvinden.

Gebruik bij voorkeur kipkarbonades, want deze blijven wat sappiger als ze in de oven worden gebakken. Mocht je deze niet kunnen vinden, kies dan voor kippendijen met vel. De slager verkoopt beide soorten sowieso, maar ze liggen vaak ook gewoon in de supermarkt (daar heten kipkarbonades trouwens vaak ‘kipbraadsticks’).

Je wilt niet dat tijdens het bakken de worst droog wordt en de kip niet gaar. Dus leg de kip een beetje bovenop en de worstjes eronder en controleer op de helft van de baktijd even hoe het vlees gaart. Na ongeveer 50 minuten moet je ovenschotel echt wel klaar zijn.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Ongeveer 6 grote aardappelen, bijvoorbeeld Roseval of een andere vastkokende of iets kruimige soort
  • 4-6 kipkarbonades (met vel en bot) of kippendijen met vel
  • 4-6 Italiaanse worstjes
  • 1/2 theelepel venkelzaad (alleen als je geen salsiccia hebt!)
  • 7 takjes verse rozemarijn
  • 1 citroen, liefst biologisch
  • Een theelepel zeezoutvlokken of 1/2 theelepel fijn zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 eetlepels olijfolie

Verder nodig: braadslede of een grote ovenschaal, rasp

Bereiding

Snijd de aardappelen in stukken van ongeveer 2 cm en kook ze circa 10-15 minuten voor. Verwarm ondertussen de oven voor op 220°. Giet de aardappelen af en laat ze even uitwasemen.

Leg de aardappelen samen met de kip en worstjes in de braadslede. Let de helft van de takjes rozemarijn tussen de kip en worstjes. Rits van de overige takjes de naaldjes af en hak deze fijn. Strooi de gehakte naaldjes over de stukken kip.

Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf. Strooi de citroenrasp, zout, peper en eventueel het venkelzaad over de hele inhoud van de braadslede en besprenkel met olijfolie. Hussel het even goed om, zodat alles bedekt is met de kruiden en olie.

Zet de braadslede in de oven en bak dit 45-50 minuten tot alles goudbruin is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *