Kip op Romeinse wijze met gestoofde paprika

De simpelste smaken zijn vaak het beste. En dat weten Italianen als geen ander. In dit typisch Romeinse gerecht draait dan ook alles om de kip en paprika. Neem een hap en je snapt dat meer ook niet nodig is. Wat een smaak!

Ik vind dit gerecht ideaal voor de warmere dagen. De kip en groenten vallen niet zwaar op de maag en je kunt het combineren met waar je zin in hebt. Een salade of wat rijst bijvoorbeeld, als je het licht wil houden. Ik koos hier voor aardappels met wat rozemarijn, maar het kan ook prima met een stuk ciabatta. Als het bijgerecht maar niet overheerst, want de hoofdrol is echt gereserveerd voor de kip.

Dit is geen gerecht wat je even snel op dinsdagavond in elkaar flanst. Voor optimale smaak moet het toch echt een uurtje op een laag vuurtje stoven. Dan trekken al die heerlijke smaken van de kip en groenten goed in en ontstaat er een saus die je eigenlijk met een stuk brood van je bord wilt schrapen en verorberen. Je kunt een hele kip in stukken hakken, maar ik koos hier makkelijk en kocht kipdrumsticks en -vleugels. Reken op ongeveer 3-4 stukken per persoon. Mede door kip mét vel te gebruiken krijg je die volle rijke saus. En de paprika met haar lichtzure smaak combineert perfect met de zoetige tomaat.

Dit recept komt uit het boek ‘Verrukkelijk Rome‘ van Eleonora Galasso. Een boek vol met de meest fantastische Romeinse recepten, van de klassiekers tot kleine verrassingen. Een aanrader voor iedereen die weleens heeft geproefd van de keuken in Rome! Ik haal er in ieder geval veel inspiratie uit.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • 10 kipdrumsticks, liefst biologisch of scharrel
  • 6 kippenvleugels, liefst biologisch of scharrel
  • 120 ml droge witte wijn
  • 500 gram trostomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • Een handje basilicumblaadjes
  • 50 gram amandelschaafsel
  • Versgemalen peper en zeezout

Verder nodig: braadpan, hapjespan

Bereiding

Snipper de ui. Hak de tomaten in fijn.

Verhit op middelhoog vuur 2 eetlepels olijfolie in de braadpan en bak de helft van de ui in 3-4 minuten zacht en glazig. Doe de kip in de pan en bestrooi met wat zout en peper. Bak de kip en ui 10 minuten, blijf af en toe roeren en draaien, tot de kip aan alle kanten lichtbruin is. Giet de wijn erbij, breng aan de kook en laat de wijn een paar minuten verdampen. Voeg nu de helft van de fijngehakte tomaten toe en zet het vuur laag. Laat dit 30 minuten zachtjes koken of tot de kip gaar is.

Ondertussen bak je de paprika. Verwijder hiervoor de zaadlijsten uit alle paprika’s en snijd ze in dunne repen. Verhit de overige 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit hierin de rest van de ui. Doe de paprika in de pan en bak al roerend 5 minuten tot de paprika zachter is. Voeg nu de basilicum en de rest van de tomaten toe en laat alles 30 minuten zachtjes koken. Haal zowel de kip als het paprikamengsel van het vuur en doe het bij elkaar in de braadpan. Meng alles door elkaar, laat iets afkoelen en bestrooi met amandelschaafsel.

Eet de kip met een groene salade ernaast of gebakken patate met verse rozemarijn.

2 reacties op “Kip op Romeinse wijze met gestoofde paprika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.