Pasta risottata

Risottata betekent ‘bereid als risotto’. En dat klopt, en toch ook weer niet helemaal. Bij het bereiden van risotto is het namelijk cruciaal dat je blijft roeren, roeren, roeren. Terwijl je bij het maken van deze pasta risottata gerust ondertussen een wasje kunt draaien (of een halve aflevering van The Americans kijken, zoals ondergetekende). 

Pasta risottata is het soort comfortfood dat ik graag op warme dagen als vandaag eet. Je krijgt je dagelijkse groentedosis binnen, want de pasta zit vol met asperges en courgette. De kip wordt niet gebakken, maar gepocheerd. En je gebruikt maar een klein beetje mascarpone om die romige saus te krijgen. Hierdoor ligt de pasta risottata niet zwaar op de maag en is het perfect voor dagen dat je goed wilt eten, maar het te warm is om lang in de keuken te staan.

Omdat je de pasta in dezelfde pan kookt als de rest van de ingrediënten, kunnen alle smaken heerlijk in elkaar trekken. Het resultaat is een zijdezachte, romige pasta die je binnen 30 minuten klaarmaakt. En dat laat extra veel tijd over om lang buiten te zitten en te genieten van dit soort warme lentedagen!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 gram kipfilet
  • 300 gram korte pasta, zoals penne rigate of rigatoni. Ik gebruikte hier Elicoidali van Pastificio Di Martino.
  • 3 kippenbouillonblokjes
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 200 gram groene asperges of aspergetips
  • 125 gram mascarpone
  • 2 grote handen parmezaanse kaas
  • Een paar blaadjes verse salie
  • Een paar takjes verse peterselie
  • Versgemalen zwarte peper en zeezout
  • Olijfolie

Verder nodig: rasp

Bereiding

Zet een pan met 1,5 liter water met de bouillonblokjes op het vuur. Als het water kookt, draai je het vuur lager en laat je voorzichtig de kipfilet in het kokende water zakken. Kook de kip in ongeveer 10 minuten gaar. Haal de kip uit de bouillon en laat deze wat afkoelen. Trek de kip in plukjes uit elkaar.

Terwijl de kip kookt, snipper je de sjalot en knoflook en snijd je de blaadjes salie in dunne reepjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit de sjalot, knoflook en salie voor een minuutje. Doe de ongare pasta in de pan, schep even om en verwarm dit 1 minuut.

Schenk nu voldoende van de kippenbouillon bij de pasta tot deze net bedekt is. Laat het zachtjes koken en doe er een extra schep bouillon bij, wanneer de pasta niet meer helemaal bedekt is. Je zult ongeveer 1 liter van de bouillon gebruiken.

Snijd de courgette in blokjes en de aspergetips in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Voeg de groenten na 10 minuten toe aan de pan met pasta. Laat nu de pasta de bouillon bijna helemaal opnemen totdat de pasta beetgaar is. Proef dus regelmatig!

Neem de pan van het vuur en schep de stukjes kipfilet, mascarpone en een volle hand parmezaanse kaas erdoor. Voeg wat peper toe en meng alles goed door elkaar. Schep de pasta in borden en bestrooi met wat fijngesneden peterselie en de rest van de kaas.

One thought on “Pasta risottata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *