Vegetarische ravioli uit de oven

Gek op ravioli. Maar je denkt toch serieus niet dat ik op een doordeweekse avond een beetje pasta ga staan rollen? Nee nee nee. Voor dit soort ovengerechten koop ik mijn ravioli gewoon kant en klaar. En dat hoeft helemaal geen compensatie te zijn!

Albert Heijn heeft hele fijne soorten ravioli, met verschillende vullingen. Ik ben fan van hun grotere verse ravioli. Zoals deze glutenvrije met een vulling van spinazie en ricotta. Een redelijk neutrale vulling, dus perfect voor dit soort ‘zware’ gerechten. De kaas maakt het gerecht al redelijk machtig en als je dan kiest voor een ravioli met bijvoorbeeld een vier kazen vulling: oef.

Kook de ravioli wel even een paar minuten kort voor, om te voorkomen dat je straks een taaie hap pasta weg moet werken. Gebruik altijd parmezaanse kaas als topping en geen ‘gewone’ geraspte kaas. De zoutige smaak van de parmezaanse kaas geeft het gerecht juist extra pit.

Tip: De saus is heerlijk in z’n eenvoud en simpel te maken. Als je extra saus maakt, kun je dit de volgende dag eten met bijvoorbeeld spaghetti en wat gebakken spekblokjes.

Ingrediënten

  • 500 gram verse ravioli met vulling naar keuze
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml passata
  • Een blik gepelde tomaten van 400 gram
  • Laurierblaadje
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1,5 theelepel suiker
  • 40 gram basilicum
  • 1 bol mozzarella
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas naar smaak
  • Olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper en zeezout

Verder nodig: rasp, middelgrote ovenschaal

Bereiding

Snipper de ui en en knoflook fijn. Pluk de basilicum blaadjes van de takjes en en hak de helft van de blaadjes met de steeltjes fijn. Verhit een hapjespan op middelhoog vuur met een eetlepel olijfolie. Fruit de ui tot deze glazig is. Voeg nu de gehakte basilicumsteeltjes en -blaadjes toe aan de pan. Doe er ook de knoflook en het laurierblaadje bij. Roer alles even om en doe er wat zout en peper bij. Bak dit een paar minuten terwijl je blijft roeren. De knoflook mag niet aanbranden! Doe de witte wijnazijn, passata, gepelde tomaten en suiker erbij. Roer door elkaar, breng de saus aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen. De saus zal dan wat indikken.

Verwarm de oven voor op 180°. Vet een middelgrote ovenschaal in met olijfolie.

Zet een grote pan water op hoog vuur en als het water kookt, doe de verse ravioli in de pan. Kook deze een paar minuten en giet af.

Ondertussen zal je saus ongeveer goed zijn. Proef even er nog wat zout of peper bij moet en gooi dan de ravioli bij de saus. Doe er de rest van de basilicumblaadjes bij en roer alles door elkaar. Schep nu de ravioli in de ovenschaal. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel eroverheen. Nu rasp je er een goede laag Parmezaanse bovenop. Alle ravioli moet bedekt zijn.

Besprenkel de kaas met een beetje olijfolie en zet de ovenschaal 2o minuten in de oven. Op het laatst zet je nog even de grill aan voor een paar minuten, voor dat extra gouden en knapperige laagje. Haal de schaal uit de oven, maar laat nog even 10 minuten staan voordat je opschept. Daar wordt het gerecht alleen maar lekkerder van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *