Rijke lasagne uit Calabrië

Lasagne wordt in de zuidelijke regio Calabrië anders gegeten dan hoe jij en ik hem standaard kennen. Tussen de bladen zit niet alleen een vleessaus, maar ook plakken mozzarella, ei en ham. Dat klinkt wat bijzonder, maar geloof mij: van deze versie blijf je eten. Die aan elkaar geplakte zachte lasagnevellen met een dun laagje romige vulling tussen elke laag. Fantastico!

Dit recept komt uit het boek Nigellissima van Nigella Lawson. Ik was nogal sceptisch toen ik de ingrediëntenlijst van deze versie las. Ei? In lasagne?! Maar vervolgens schepte ik twee keer op en zei ik tegen Riccardo: ‘Haal NU mijn bord weg, want ik stop niet meer’. Punt gemaakt.

Oké oké, deze lasagne verdient geen schoonheidsprijs. Na een uur in de oven is de bovenkant veranderd in een gerimpeld velletje. Maar laat zijn uiterlijk je niet afschrikken, want je weet, het is de binnenkant die telt. De bereidingstijd van deze lasagne is bijzonder kort: je hebt hem binnen een half uur in de oven staan. Maar vervolgens staat hij wel een uur naar je te lonken in de oven. Nog erger: als hij uit de oven komt en je moet nóg een kwartier wachten om hem aan te snijden. Argh! Wel doen, want lasagne is gewoon extra lekker als hij op kamertemperatuur is gekomen en de saus wat gestold is. Maar wees geduldig en u zult beloond worden.

NB. Ik vind de gedroogde lasagnevellen van De Cecco de fijnste. De pasta is van goede kwaliteit, en de vellen worden zacht maar blijven mooi stevig als je ze bakt. En ze zijn wat langer van formaat. Erg handig als je een grote ovenschaal hebt (anders moet je zo breken en puzzelen). Je koopt De Cecco bij Albert Heijn.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie + een beetje extra om de ovenschaal mee in te vetten
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teen knoflook
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 75 ml rode wijn
  • 1 liter passata/gezeefde tomaten (ik gebruik altijd 2 flessen Mutti gezeefde fluweelzachte tomaten, te koop bij AH)
  • 500 gram gedroogde lasagnevellen (geen verse!)
  • 2 bollen mozzarella (geen buffel)
  • 4 gekookte eieren
  • 250 gram achterham
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • Versgemalen peper en zeezout

Verder nodig: ovenschaal  van 35 x 25 centimeter, rasp

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200º. Snipper de ui en knoflook. Snijd de gekookte eieren en mozzarella in dunne plakjes (dit gaat kruimelen, maar dat geeft niks).

Verhit een hapjespan of braadpan (met deksel) op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Doe de ui en knoflook in de pan en strooi er een halve theelepel zout over. Laat dit een paar minuten bakken tot het zacht is, maar roer wel zo af en toe even.

Doe het gehakt in de pan en bak dit tot het vlees bruin is. Giet de rode wijn erbij en daarna de passata. Vul 1 verpakking van de passata helemaal met water en voeg dit ook aan de pan toe. Roer alles door elkaar en breng de saus aan de kook. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de saus zo’n 10 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper.

Vet de ovenschaal met een bakkwast (of gewoon wat keukenpapier) in met olijfolie. Verdeel een dun laagje van de saus over de bodem van de schaal. Leg hier een kwart van de lasagnevellen overheen. Ze moeten de hele bodem bedekken, en het maakt niks uit als ze elkaar een beetje overlappen. Verdeel hier weer een dun laagje saus over. Daarover leg je een paar plakken ham naast elkaar en leg je een paar plakjes ei en mozzarella op. Hier gaan vervolgens weer een laag lasagnevellen over en schep je een dun laagje saus overheen. Herhaal deze volgorde nog twee keer. Je eindigt met een vierde laag lasagnevellen met daarover de laatste saus. Hier rasp je flink wat parmezaanse kaas overheen.

Dek de hele schaal af met aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven. Na dit uur verwijder je de folie en prik je met een scherp mes in het midden van de lasagne. Is de pasta zacht? Dan haal je de lasagne uit de oven. Is hij nog een beetje hard van binnen? Dek de schaal weer af met folie en zet de lasagne ongeveer 15 minuten terug in de oven.

Haal de lasagne uit de oven en haal de folie eraf. Laat nog minimaal 15 minuten staan voor je hem aansnijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *