Saltimbocca alla romana con patate

Saltimbocca is Italiaans voor ‘springt in de mond’. En dat is precies wat dit gerecht bij mij mag doen, anytime. Er zit zoveel smaak aan dit stuk vlees, het lijkt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. Maar geloof me, dat is verre van de werkelijkheid…

Satimbocca is een typisch Romeins gerecht. Het is niets meer een kalfschnitzel, omwikkeld met prosciutto crudo en wat salie. Je smoort het vlees in een saus van boter en witte wijn. Houd je van de specifieke smaak van Marsala wijn? Dan kun je dit ook goed gebruiken!

Je kunt de schnitzels oprollen tot mooie rolletjes, maar zelf eet ik ze graag gewoon plat. Dan garen ze sneller, dus hoef je ze minder lang te bakken. En ik vind het er persoonlijk ook mooier uitzien. Die krokant gebakken ham met wat knisperige salie erbovenop: om van te watertanden!

Ik eet saltimbocca graag met een simpele groene salade. Zowel vlees als de ham zijn namelijk redelijk zout en sterk van smaak, dus het is fijn om iets lichts erbij te eten. En ik maak graag gebakken aardappelen erbij. Ik geef je hieronder dus ook gelijk mijn favoriete recept voor Italiaanse aardappelen uit de oven. Geen trek in aardappelen? Kies dan voor pasta of polenta. Ook lekker. Maar houdt het simpel en serveer ze alleen met alleen wat olijfolie en knoflook.

Ingrediënten

Voor de saltimbocca

  • 4 kalfschnitzels (kalfsoesters)
  • 75 gram prosciutto crudo (of parmaham)
  • Een handje blaadjes salie
  • 1 glas witte wijn
  • 25 gram tarwebloem
  • 15 gram roomboter
  • Olijfolie

Voor de aardappelen

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 1 bol knoflook
  • 2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes
  • 50 ml olijfolie
  • Versgemalen peper en zeezout
  • Een zakje gemengde salade

Verder nodig: sateprikkers, braadslede of ovenschaal, huishoudfolie, deegroller

Bereiding

Je begint met de aardappelen. Verwarm de oven voor op 200°. Was de aardappelen goed zodat het vuil eraf is. Je hoeft ze niet te schillen. Snijdt ze in stukken van ongeveer 2 cm en leg ze in de braadslede. Haal de teentjes uit de bol met knoflook en kneus ze met de achterkant van een mes. Leg de teentjes tussen de aardappelen en strooi de rozemarijn eroverheen. Besprenkel nu alles met olijfolie en hussel door elkaar (dit gaat het beste met je handen) tot alles bedekt is met een laagje olie. Zet de braadslede 1 uur in de oven totdat de aardappeltjes goudbruin zijn. Haal de braadslede uit de oven en breng de aardappelen op smaak met wat zout en peper.

Terwijl de aardappelen in de oven staan, ga je aan de slag met de saltimbocca. Bedek de schnitzels met huishoudfolie en sla ze met een deegroller nog wat platter. Ze moeten allemaal dezelfde dikte hebben. Bestuif de schnitzels aan beide kanten licht met bloem. Wikkel er 1 of 2 plakken ham omheen, leg er een blaadje salie op en zet dit samen vast met een sateprikker. Verhit een grote koekenpan met de olijfolie en boter op middelhoog vuur. Zodra de boter niet meer bruist, leg je de schitzels in de pan en bak je ze aan beide kanten tot de ham mooi lichtbruin is. Dit duurt maar een paar minuten. Doe dan de witte wijn in de pan en laat de schnitzels op laag vuur nog een paar minuten smoren in de saus.

Serveer de saltimbocca en aardappelen met een frisse groene salade. Die breng je alleen een beetje op smaak met bijvoorbeeld wat olijfolie en balsamicoazijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.