Spaghetti met tomaten-biersaus

Bier? In pasta?! Hé, als het werkt voor een stoofschotel, waarom niet voor een pastasaus? Deze tomaten-biersaus heeft juist karakter en pit, dankzij die verborgen alcoholische versnapering.

Bier gaat juist heel goed samen met mediterrane gerechten. In dit gerecht geeft het bier de saus meer diepte. Als je hem eet denk je: ik proef iets anders dan normaal, maar ik kan het niet plaatsen. Dát is precies het resultaat wat je wilt hebben! Het spek en de worchestersaus geven de saus zoutige, pittige smaak. Samen met de tomaten en het bier ontstaat er een licht pittige, volzoete saus die smaakt naar meer, meer, meer!

Ik koos als bier niet voor pils, maar voor een trapist. Dit speciaalbier heeft een zoetige en volle smaak en geeft daarom veel meer body aan een saus. Pils is weer de beste keuze als je een beslag maakt, daar is speciaalbier veel te overheersend voor. Ik gebruikte dit keer de Trapisten Rochefort 8. Een donker bier met een hele zachte, lichtzoete afdronk. Perfect voor in dit gerecht!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram ontbijtspek of bacon, van een stuk gesneden
  • 1 witte ui
  • 1 kleine prei, alleen het lichte deel
  • 3 teentjes knoflook
  • 8 takjes tijm
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 gram rundergehakt
  • 65 milliliter worcestersaus
  • 1 flesje trapistenbier á 330 ml (bijvoorbeeld Trapisten Rochefort 8)
  • 1 blik gepelde tomaten á 400 gram (Pelati)
  • 500 gram spaghetti of bucatini
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • Een paar takjes bladpeterselie

Verder nodig: rasp, hapjespan

Bereiding

Snijd het spek in kleine blokjes. Snipper de ui. Snijd de prei in heel dunne plakjes. Pers de knoflook uit of snijd heel fijn. Rits de blaadjes van de takjes tijm.

Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak het spek in circa 5 min tot ze enigszins gebruind zijn. Doe de ui en prei erbij en bak dit 4 minuten, tot de groenten zacht zijn. Blijf af en toe roeren, laat de groenten niet aanbakken. Doe nu ook de knoflook en tijm erbij en bak al roerende nog 2 minuten.

Zet het vuur iets hoger en voeg de tomatenpuree toe. Bak dit voor een minuut terwijl je blijft roeren. Doe het gehakt erbij en bak dit circa 5 minuten al roerende, tot het gehakt bruin is. Voeg dan de worcestersaus, het bier en de hele inhoud van het blik gepelde tomaten toe. Roer goed door, breng de tomaten-biersaus aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat de saus minimaal 30 minuten zachtjes koken, maar langer mag ook. De tomaten-biersaus moet wat indikken.

Kook ondertussen de spaghetti beetgaar en schep – voordat je de pasta afgiet – een klein kopje met kookwater uit de pan. Giet de pasta nu af. Voeg het kookwater toe aan de tomaten-biersaus en roer even. Voeg nu de pasta toe aan de saus en schep alles goed door elkaar.

Rasp de parmezaanse kaas. Snijd de peterselie fijn. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met parmezaanse kaas en peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.