Mijn Rome – boekreview

Van Rome genieten en onder de indruk zijn: dat is niet zo moeilijk. Sterker nog, dat is een belofte. Maar het échte Rome ervaren, dat is een stuk moeilijker als je niet weet waar je moet zijn. Met het boek Mijn Rome van Saskia Balmaekers begeef je je buiten de begaande paden en ontdek je de stad zoals je die hoort te ontdekken. Namelijk, door te doen wat de Romeinen doen!

Saskia is de bekendste Italië-blogger van Nederland. Haar blog Ciao Tutti is een inspiratiebron voor iedereen die meer wilt weten over het Italiaanse leven, op zoek is naar de beste reistips of wie gewoon even wilt kwijlen bij de foto’s. Naast een dagelijkse post op haar blog maakt Saskia online reisgidsen en stadswandelingen in Italië. Maar met Mijn Rome gaat ze nog een paar stappen verder!

Verborgen parels

Mijn Rome is een prachtige gids met ruim 200 pagina’s aan verhalen, tips en weetjes over een stad die zelfs voor locals nog haar geheimen heeft. Je leert al Saskia haar favorieten en geheime tips kennen. Leuk feitje: elk adresje en verborgen pareltje werd door haar zelf bezocht en getest!

Saskia verzamelde haar favoriete plekken door de jaren heen tijdens talloze korte bezoeken en langere verblijven in Rome. Maar speciaal voor dit boek ging ze nógmaals naar alle adresjes, om er dubbel zo zeker van te zijn dat de pizza al taglio bij het Pizzarium zo goed was als ze zich herinnerde. En dat je nog steeds de lekkerste maritozzi van Rome bij Regoli eet.
Bookreview: Mijn Rome - Saskia Balmaekers - My Myself & Italy

Verborgen plekken en verhalen

Het boek leest als een trein. Saskia schreef het boek zoals ze ook op haar blog schrijft: beeldend, verhalend en kleurrijk. Je waant je naast haar wandelend door de stad als ze beschrijft hoe de Via delle Quattro Fontane eruit ziet. Hoe ze wordt verleidt door het eten bij Volpetti. Hoe het ruikt op de marktjes.

Mijn Rome is opgedeeld in ruim 20 hoofdstukken. Elk hoofdstuk eist een andere wijk, locatie of belangrijk onderdeel van Rome op. Soms heel verrassend. Zo krijgt niet alleen de beroemde Campo de’ Fiori haar eigen hoofdstuk, maar ook de bijzondere streetart van de stad. Persoonlijk vind ik de pagina’s over Romeinse streetfood (natuurlijk, ik ga weer voor het eten) en de getto een toffe toevoeging aan het boek. Deze geven je een indruk van de authentieke Romeinse keuken en één van de mooiste wijken van de stad.

Bookreview: Mijn Rome - Saskia Balmaekers - My Myself & ItalyDe anti-Lonely Planet

Saskia geeft je niet de tourist-traps waar de Lonely Planet vol mee staat. Sterker nog: in het hele boek vind je slechts een enkele foto van het Colosseum. Wat je wel vindt zijn bijvoorbeeld de verhalen achter de beroemde en minder beroemde fonteinen, hoe de Nasoni (waterfonteintjes) zijn ontstaan en welke koepels je vooral wat extra aandacht moet geven. Als je Mijn Rome hebt gelezen, kijk je met andere ogen naar de stad. Omdat je weet wáár je moet kijken.

Last but not least: Mijn Rome staat garant voor heerlijk plaatjes kijken! Op elke bladzijde staan kleurrijke, door Saskia zelf geschoten foto’s en de prachtige sfeer- en detailshots van haar vriendin en fotografe Willemijn.

Bookreview: Mijn Rome - Saskia Balmaekers - My Myself & Italy

Voor nieuwkomers en oude bekenden

Mijn Rome is een aanrader voor je eerste bezoek aan de stad, maar misschien nog wel meer voor wie Rome al eens heeft bezocht of zelfs denkt al goed te kennen. Gelukkig kwam ik in Mijn Rome ook een paar ‘bekende onbekenden’ tegen. Het klooster van Bramante, waar ik vaak een caffè drink om bij te komen van het drukke Piazza Navona. De Ponto Rotto, de ‘kapotte brug’, waar ik een middagdutje deed na een chaotische ochtend in de Vaticaanse Musea. En de sprookjesachtige wijk Coppedè en Villa Torlonia, waar we amper toeristen tegenkwamen.

Bookreview: Mijn Rome - Saskia Balmaekers - My Myself & Italy

Wat staan er heerlijk veel onontdekte plekken in dit boek. Mijn exemplaar zit inmiddels vol geeltjes en omgevouwen oortjes en gaat mee in de koffer bij mijn volgende trip naar de De Eeuwige Stad. Al is het alleen maar om Saskia haar favoriete ristorante Flavio uit te proberen…

Neem jij Mijn Rome ook mee in je rugzak bij je volgende stedentrip? Of wil je gewoon op mini-vakantie en wegdromen bij de verhalen? Je bestelt Mijn Rome bij bol.com voor € 19,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.