De 5 onmisbare heerlijkheden voor de Italiaanse borrelplank

L’aperitivo, de zogenoemde Italiaanse borrel, is voor mij persoonlijk een van de mooiste eettradities. En zeg nu eerlijk, wie houdt er nou niet van een goede borrelplank?! Ik vertel je over de 5 dingen die niet mogen ontbreken bij een aperitivo a casa.

L’aperitivo gaat vooraf aan la cena, het diner. Italianen lunchen om en nabij 1 uur, maar schuiven pas aan voor het avondeten vanaf 8 uur. Daartussen heb je dus l’aperitivo om de ergste honger te stillen. Het woord aperitivo is afgeleid van het Latijnse woord aperire, wat ‘openen’ betekent. L’aperitivo wekt namelijk je eetlust op en opent zo je maag voor het diner.

 

Hoe werkt het?

Je drinkt een paar (non-)alcoholische drankjes en eet daarbij wat kleine hapjes, zoals nootjes, kaas, olijven en worst. Het mooie aan deze traditie is dat je het meestal buitenshuis en in gezelschap doet. Het is lekker en gezellig! Als ik door Rome loop rond een uur of 6, dan zie ik in veel bars en restaurants grote groepen mensen rond de bar staan. Dan kan ik er de donder op zeggen dat ik daar aperitivo kan doen.

De bar of het restaurant zorgt voor de hapjes en stalt deze uit op de bar of aparte tafel. Je betaalt tussen de 5 en 10 euro voor je eerste glas, maar in ruil daarvoor mag je onbeperkt gebruikmaken van het buffet. Je pakt een klein bordje en tijdens het borrelen vul je deze af en toe met wat lekkers. Het is uiteraard wel de bedoeling dat je een tijdje blijft en een paar drankjes doet. En hoewel ik iedereen adviseer nooit het Italiaanse diner over te slaan, zou je je maaltijd kunnen doen met een goede aperitivo.

 

Aperitivo a casa

Ik word zo blij als een kind van een rijkgevulde Italiaanse borrelplank. Zo jammer dat aperitivo hier in Nederland onbekend is! Dus ik boots de traditie thuis graag na. Voor mij hartstikke dikke prima om het voorgerecht over te slaan en in plaats ervan een rijkgevulde plank in het midden van de tafel te zetten. Heerlijk. Een goed glas wijn en nog beter gezelschap erbij, en ik zit gebakken voor het komende uur.

Wat mag er nou echt niet ontbreken op bij een aperitivo? Ik geef je de 5 onmisbare heerlijkheden!

  • Kaas

Een stuk Grana Pandano of Parmigiano Reggiano (sterker dan de eerste) is onmisbaar. Haal dit bij de kaasboer of kaaskraam op de markt. Daar krijg je zo een fijn groot stuk om zelf vanaf te hakken. Een stukje Provolone is een lekkere aanvulling. En dan wat Taleggio. Deze zachtere kaas is heerlijk op een toastje of stukje focaccia. Houd je van blauwschimmelkaas? Dan mag uiterlijk de Gorgonzola niet ontbreken.

Trouwens, ik ben ontzettend fan van de Italiaanse Fratelli Laurieri toastjes die je bij de Albert Heijn kunt kopen. Deze combineren heel goed met zowel kaas, als pesto en tapenade.

  • Worst

aperitivo - zo maak je een italiaanse borrelplank thuis

De ene salami is de andere niet. Ik vind het erg frustrerend dat in Nederland goede Italiaanse salami moeilijk te vinden, terwijl je ze in Italie bij elke buurtsuper zo uit het vak trekt. Gelukkig heeft de Nederlandse webwinkel La Fermata een heel uitgebreid assortiment met Italiaanse worst! Mijn favoriet is Cacciatore, maar ook lekker zijn finocchiona, sopressa of plakjes spianata romana. Belangrijk: snijd echt dunne plakjes! Het is geen leverworst, mensen…

  • Ham

Parmaham, Prosciutto di Parma, San Daniele, Coppa di Parma, Bresaola. Het water loopt mij in de mond terwijl ik het typ. Je kunt een aantal van deze hammen gewoon bij de Albert Heijn kopen, maar ook hier biedt de webwinkel La Fermata echt uitkomst. Ze hebben een aantal hele lekkere hammen. Trek de plakken ham een beetje uit elkaar  en drapeer ze mooi op de plank.

  • Pesto en tapenade

Een stukje brood of cracker met zelfgemaakte pesto: heaven! Je vind hier mijn recept voor de allerlekkerste pesto in slechts 10 minuten. En naast de pesto zet je een schaaltje met tapenade. Als je geen delicatessenwinkel om de hoek hebt, geen paniek. De supermarkt heeft best wat keuzes. Kijk vooral op de versafdeling, daar liggen vaak de lekkerste pesto’s en tapenades.

Recipe: The best Pesto in less than 10 minutes

  • Olijven

Ik vind Nocellara olijven, uit Sicilië, erg smaakvol. Die koop je gewoon bij de Jumbo. Ook bekend zijn de Taggiasche, de zwarte olijven uit Ligurië.

Verder kun je de plank nog aanvullen met wat walnoten, peppadews, stukjes knoflookbrood, kleine stukjes quiche, … Leef je uit!

O ja!

Ga ik zo door over eten, dat ik bijna vergeet te vertellen wat je er bij moet drinken! Wil je in Italiaanse sferen blijven, dan drink je er een glas Campari, Aperol (Spritz) of Hugo bij. Maar een glas Prosecco is ook een goede combi. Salute!

One thought on “De 5 onmisbare heerlijkheden voor de Italiaanse borrelplank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.