Baci di Dama (‘vrouwenkusjes’)

Baci di Dama zijn bekende Italiaanse koekjes en in Italië zie je ze vaak in de vitrines van pasticceria in grote getalen liggen. Maar probeer ze vooral eens zelf te maken, want ze bevatten maar een paar ingrediënten, dus niet moeilijk. (En je kunt erna de chocoladekom uitlikken. Yes!)

Baci di Dama vertaalt zich naar ‘vrouwenkusjes’. In Italië staan de koekjes symbool voor sensualiteit, omdat de twee koekjes doen denken aan kussende lippen die met elkaar samensmelten door middel van sw chocolade.

De koekjes vonden hun oorsprong ongeveer 100 jaar geleden in de stad Tortona in Piëmont. Er doen zich verschillende legendes ten ronde over hoe ze precies ontstaan zijn, maar ik vind de volgende de leukste. In Tortona gingen de twee banketbakkers Zanotti en Vercesi met elkaar de competitie aan om een nieuw gebak te creëren. De een bedacht voor deze Baci di Dama een deeg met amandelen, de ander met hazelnoten. Dit zie je nu nog steeds terug, want beide soorten deeg worden nog steeds gebruikt voor deze koekjes. Ik maak hier de koekjes met het amandeldeeg.

Nooit gedacht dat ik de tic van mijn vader zou overnemen dat alle balletjes precies hetzelfde gewicht moeten hebben (mijn pa doet dit met de soepballetjes, die altijd precies 9 gram wegen). Ik vond dit altijd overdreven perfectionistisch, maar de man heeft een punt. Als je voor alle balletjes hetzelfde gewicht hanteert, dan hebben de koekjes precies dezelfde grootte en passen altijd perfect op elkaar. Ik maakte iets grotere koekjes dan ze in Italië gewend zijn. Voor het originele formaat houd je geen 15 gram, maar ongeveer 10 gram per balletje aan.

Tip: Ben je een Nutella-freak? Smeer dit dan tussen de koekjes in plaats van gesmolten chocolade!

Ingrediënten (voor ongeveer 15-20 koekjes)

  • 150 gram amandelmeel
  • 125 gram poedersuiker
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel vanille extract of het merg van 1 vanille stokje
  • 150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram pure (minimaal 70% cacao), melk- of witte chocolade.

Verder nodig: bakpapier, huishoudfolie, spatel

Bereiding

Zeef de bloem boven een grote kom. Meng hier het amandelmeel en de poedersuiker doorheen. Voeg dan de zachte roomboter en het vanille extract toe. Kneed dit tot een mooie bal deeg. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het deeg een uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel de bal in kleine gelijke stukjes. Elk stukje moet ongeveer 15 gram wegen. Draai nu van elk stukje een mooi rond balletje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier alle balletjes op. Zorg dat er tussen elk balletje minimaal 1,5 cm ruimte is, want de balletjes zullen nog uitvloeien.

Baci di Dama - Recept - Me Myself & Italy

Bak de balletjes 20-25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Terwijl de koekjes in de oven zitten, smelt je alvast de chocolade. Zet een steelpan met een klein laagje water op laag vuur en zet hier een hittebestendige kom op. De bodem mag het water niet raken. Breek de chocolade in stukken en doe ze in de kom. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten. Doe het vuur uit, haal de kom uit de pan en zet opzij.

Baci di Dama - Recept - Me Myself & Italy

Haal de koekjes uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat. Leg ze dan op een rooster om daar volledig af te koelen. Wanneer de koekjes helemaal afgekoeld zijn, pak je een koekje en schep je hier met halve theelepel gesmolten chocolade in het midden van de platte kant. Druk hier een ander koekje op. Leg hem op een vel bakpapier om op te stijven. Ga door tot je alleen nog maar dubbele koekjes hebt.

2 reacties op “Baci di Dama (‘vrouwenkusjes’)

  1. Ooo wat zien die er hemels uit! Ik ben helemaal verliefd op Italië, mede natuurlijk door de geweldige keuken dus ik ben onwijs blij dat ik jouw blog heb gevonden! Ik ga je volgen! 🙂

    1. Leuk Esmee! En hartstikke terecht natuurlijk dat je verliefd bent op Italië, ben er zelf ook hoteldebotel van ;).
      Mocht je nog verzoeknummers hebben, stuur mij gewoon een berichtje! Dan ga ik kijken of ik daar een mooie post van kan maken. Ciao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.