De T is van tomatensaus

Als er één groente is die Italië prachtig vertegenwoordigd, dan is het de tomaat. Deze rode rakker staat in de Italiaanse keuken dan ook op een voetstuk. Geen lasagne of pasta ragu zonder een rijke tomatensaus. Ik geef je vier producten waarmee je de perfecte tomatensaus kunt bereiden. Van in een handomdraai tot op je dooie gemak!

Verse tomaten

Heb je tijd over, dan kies je voor verse tomaten. Het lekkerste is als je ze ontvelt en ontpit. Als je de tomaten blancheert kun je het velletje er makkelijk af peuteren. Bekijk hier hoe je tomaten blancheert. Na het blanceren snijd je de ontvelde tomaten in stukken en verwijder je het pittenmengsel. Van de rest kook je de saus.

Ik vind verse tomaten niet de lekkerste optie. Want, en dit is heel belangrijk om te beseffen, de Nederlandse tomaten zijn de Italiaanse tomaten niet. Italiaanse tomaten zijn voller, sappiger en zoeter. En de Hollandse versie is vaak waterig en kun je een ruit mee ingooien. En ik zeg vaak: van een rondje kun je geen vierkantje maken. Ofwel: van een smaakloze tomaat maak je nooit een smaakvolle saus.

Dus ben je in Italië, gebruik dan vooral verse tomaten! En als je hier in Nederland aan Italiaanse tomaten kunt komen, grijp ze! Maar tot dan raad ik je aan om te gaan voor een van de andere opties. Je kunt voor de variatie eens wat cherrytomaatjes door de passata te gooien. Dan krijg je wel een rijke volle saus, maar vind je ook af en toe een tomaatje op je bord. Kies voor tomaatjes met een dieprode kleur, want daar zit het meeste smaak aan. Ik houd van Rivolo tomaatjes.

Passata

Passata bestaat uit ontvelde en ontpitte tomaten die gepureerd zijn. Ik noem passata ook wel mijn beste vriend in tijdnood. En het is de grote favoriet onder Italianen. Waarom? Het bespaart je megaveel tijd zónder dat je compenseert in smaak. Met een goede fles passata schud je in 20 minuten bijvoorbeeld deze verrukkelijke pasta all’arrabiata uit je mouw. Ik gebruik zelf Mutti gezeefde tomaten en kost iets meer dan een euro. Ook de passata van De Cecco is heel lekker.

Gepelde tomaten uit blik

Gepelde tomaten uit blik geven je een saus die iets minder smeuïg en glad als met passata. Ik doe altijd gepelde tomaten in mijn tomatensaus als ik lasagne eet. Ik vind het namelijk dan wel lekker als de saus nog wat textuur bevat.

Het lijkt er weliswaar op, maar gebruik liever geen tomatenblokjes uit blik. Deze zijn namelijk wat wateriger dan gepelde tomaten, die echt nog een dikke sap heeft. Ik vind de Mutti Pomodori Pelati en de Cirio Pelati erg goed. De producten van Cirio koop je trouwens bij Jumbo en de producten van Mutti bij Albert Heijn. Beide zijn erg goede kwaliteit.

Tomatenpuree

Tot slot, tomatenpuree. Dit, in tegenstelling tot wat veel mensen vreemd genoeg lijken te denken, is géén basis voor een tomatensaus. Het is een smaakversterker. Ik vind het lekker om een eetlepel tomatenpuree aan een tomatensaus van verse tomaten toe te voegen. De saus krijgt dan een net wat intensere smaak! Maar mijn mond (en maag) trekt al samen bij het idee dat sommige mensen hun saus van uitsluitend tomatenpuree en water maken.

Waarvoor gebruik je de saus?

Basis tomatensaus maak je eigenlijk met niets meer dan ui, knoflook en tomaten. Uiteraard op smaak gebracht met wat peper en zout. Je kunt er ook nog wat kruiden als oregano, venkelzaad of gedroogde of verse chilipeper aan toevoegen. Ook lekker is een klein scheutje balsamico azijn! Maak vooral een flinke portie, want je kunt deze saus goed invriezen in porties. Zo heb je altijd wat achter de hand wanneer je extra snel wilt eten of niet weet wat te eten.

Je gebruikt de tomatensaus sowieso als basissaus voor je pizza, lasagne en pasta. Maar ook lekker is om je gehaktballen erin te bakken en ze dan op een broodje te eten. Of kipdrumsticks die je met wat groenten en polenta of aardappelpuree eet. Ik gebruik de saus ook voor melanzane alla parmigiana.

Wat gebruik jij graag voor je tomatensaus? Ga je voor de uitgebreide versie en gebruik je het liefst verse tomaten? Of ben je net als mij ook groot fan van passata? Ik ben benieuwd naar wat jouw favoriete basis is en hoe je de saus het liefste eet!

3 reacties op “De T is van tomatensaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.