Chocolade tiramisu taart

Ik ben echt on a tiramisu-roll! Na de klassieke tiramisu en de tiramisubrownies geef ik je nu ook het recept voor een chocolade tiramisu TAART. En jawel, dit is een pronkstuk die erom smeekt als kerstdessert gereserveerd te worden. Met smaak. En liefde. En trots.

Ik heb iets met laagjes taarten. Taart kan mij sowieso niet hoog (en groot) genoeg zijn. Maar ik krijg gewoon een kik van het aansnijden van zo een gelaagde rakker en dan zie je een paar van die perfect lagen met lekkers ertussen en erbovenop. Ik kan dan bijna huilen van plezier.

Deze chocolade tiramisu taart is niet alleen heerlijk om te zien, je moet hem vooral ETEN. 4 glorieuze lagen chocolade cake, bedropen met koffie Amaretto siroop en een flinke mascarpone laag met geschaafde chocolade eroverheen. Loopt het water je al in de mond?

Zoals ik al noemde: in deze taart zit Amaretto. En 130 milliliter likeur lijkt wellicht wat veel zo op het eerste oog, maar een deel ervan verdampt bij het inkoken van de siroop. Dus ik zou mij gewoon houden aan deze afmetingen. Het is namelijk precies genoeg om de chocolade tiramisu taart die heerlijke Amaretto smaak te geven, maar te weinig om je na het eten lallend achter te laten.

Ingrediënten

Cakebeslag

  • 100 gram pure chocolade (72%)
  • 250 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 175 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur + wat extra om de bakvormen in te vetten
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 scharreleieren, liefst biologisch
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 milliliter karnemelk, op kamertemperatuur

Koffie siroop

  • 75 milliliter espresso (als je geen espresso machine hebt, voeg dan 75 ml kokend water aan 2 eetlepels espresso poeder toe)
  • 100 milliliter Amaretto
  • 150 gram fijne kristalsuiker

Icing

  • 500 gram mascarpone
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels Amaretto
  • 225 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 100 gram pure chocolate (72%)

Verder nodig: 2 bakvormen van Ø20cm, bakpapier, rasp, hand- of vrijstaande mixer, spatel, bakpapier, rooster, sateprikkers, maatbeker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180. Vet de bakvormen in met boter en bekleed de bodem en randen met bakpapier. Smelt de chocolade au-bain marie.
Doe de bloem, amandelmeel, bakpoeder en een flinke snuf zout in een kom en meng dit met een lepel of spatel goed door elkaar. Zet de kom opzij.

Doe de roomboter en 200 gram kristalsuiker in een andere grote mengkom en mix dit tot het mengsel licht en romig is. Mix de gesmolten chocolade erdoor heen. Voeg nu de eieren een voor een toe. Mix het mengsel elke keer goed door, voor je het volgende ei toevoegt! Doe het vanille extract en de karnemelk erbij en mix tot het een egale massa is. Nu spatel je het droge bloemmengsel erdoorheen. Doe dit rustig, roer het er niet gewoon flink doorheen. Je wilt dat de lucht in het mengsel blijft, dus je vouwt het mengsel als het ware door het beslag tot het gemengd is.

Verdeel nu het beslag over de twee bakvormen en bak ze 25 minuten. Duw een sateprikker in het midden van elke cake om te testen of het beslag gaar is. Komt de sateprikker er droog uit? Dan is hij gaar. Zit er nog beslag aan? Zet ze dan nog 5 tot 10 minuten in de oven terug. Laat de cakes 5 minuten in de vormen afkoelen, haal ze dan uit de vorm en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

Nu ga je de siroop maken. Doe de espresso, 100 ml amaretto en 150 gram kristalsuiker in een steelpan op middelhoog vuur. Laat de suiker oplossen en laat de siroop ongeveer 5 minuten rustig borrelen. Het wordt dan een donkere siroop. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen.

Nu maak je de icing. Hiervoor mix je de mascarpone met de poedersuiker, vanille extract en 2 eetlepels amaretto tot het een egaal mengsel is. Dit duurt ongeveer 2 minuten. In een andere mengkom mix je slagroom met 1 eetlepel suiker tot er zich pieken beginnen te vormen. Vouw dit vervolgens rustig door het mascarpone mengsel tot het goed gemengd is.

Nu ga je beginnen met de taart opbouwen. Hiervoor snijd je beide afgekoelde cakes horizontaal door de midden, zodat je 4 even dikke plakken hebt. Leg de eerste plak cake op een mooie serveerschaal of taartplateau en bedruip de cake met het wat siroop. Ik vind het het beste werken als je de siroop in een maatbeker doet. Vervolgens giet je de siroop voorzichtig in een spiraalvorm van binnen naar buiten op de cakeplak.
Spatel er nu een schep icing op en verdeel dit eroverheen. Nu schaaf je er nog wat chocolade over.

Leg hier weer een plak cake op, bedruip met de siroop, besmeer met de icing en bestrooi met chocolade. Herhaal dit nog een keer. Je eindigt met de laatste cakeplak en die bedruipt met de laatste siroop. Smeer de laatste icing erop en smeer dit over de bovenkant en zijkanten van de taart. Dit mag best een wat dikkere laag zijn. Je sluit af met een mooie laag chocoladeschaafsel of nog beter, krullen.

Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast. Tip: snijd de chocolade tiramisu taart aan met een warm mes, dat gaat een stuk makkelijker!

One thought on “Chocolade tiramisu taart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.