Cioccolata calda (warme chocolademelk)

Leuk toch, dat zoiets simpels als warme chocolademelk in elk land weer anders wordt gedronken? In Engeland hebben ze een lichte variant van chocolade- én melkpoeder. In Mexico zoeten ze de chocolademelk met vanille en kaneel. En in Italië is de chocolademelk zo dik dat je hem naar binnen lepelt. En die laatste is een traktatie waar je ‘u’ tegen zegt.

Op het moment van schrijven is het al bijna een week aan het vriezen in Nederland en dat betekent dat eindelijk weer geschaatst kan worden op natuurijs. Het perfecte moment om jullie het recept te geven voor cioccolata calda, Italiaanse warme chocolademelk. De Italiaanse versie is machtig en zo dik dat je hem naar binnen moet lepelen. Maar hij is wel fluweelzacht en net zoet genoeg dat je er een klein kopje van wegkrijgt. Echt een verrukkelijke sweet treat die je binnen 5 minuten hebt gemaakt. Waar het een beetje op lijkt: de vloeibare binnenkant van een lava cake, maar dan in een kopje. Oef.

Gebruik voor het beste resultaat altijd echte, pure chocolade en geen cacaopoeder. Daarnaast raad ik je aan om volle melk te gebruiken voor die volle smaak, maar als je dat niet in huis hebt is halfvolle ook prima. Ik voegde er aan het einde een snufje kaneel aan toe voor die optimale winterse smaak. Deze cioccolata calda is al best zoet, dus slagroom is niet nodig. Maar als je je chocolademelk absoluut niet zonder drinkt, voeg er dan een kleine toef zelfgeklopte slagroom aan toe.

Ingrediënten (voor 2 kopjes)

  • 100 gram pure chocolade (minimaal 72%)
  • 250 milliliter volle melk
  • 1 flinke eetlepel fijne kristalsuiker
  • 1 flinke eetlepel maïzena
  • Een snufje kaneel

Bereiding

Hak de chocolade in grove stukken. Zet een steelpan op laag vuur en doe er de chocolade in met een klein scheutje van de melk. Verwarm dit al roerend met een houtel lepel (belangrijk!) tot de chocolade gesmolten is. Schenk er dan heel langzaam de rest van de melk bij. Blijf roeren tot het een egaal mengsel is. Voeg er dan de suiker en maïzena aan toe en blijf roeren tot je de chocolademelk dikker ziet worden. Het begint ook een beetje te glanzen. Op een gegeven moment is het zodanig dik dat het aan je lepel blijft hangen. Haal de pan dan van het vuur, roer er de kaneel doorheen en schenk in de kopjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.