Krokante cotoletta di pollo

Als je fan bent van krokante kipschnitzels, maak je borst dan maar nat! Deze cotoletta di pollo zijn namelijk veel lekkerder dan die geperste schnitzels uit de supermarkt. En ook belangrijk: heel snel te maken. Probeer ze eens en je wilt nooit meer anders.

De naam cotoletta is eigenlijk voorbehouden aan kalfschnitzels. En begrijp mij niet verkeerd, ik ben dol op een Cotoletta alla Milanese. Maar de variant met kip is net wat malser qua vlees en, niet onbelangrijk, betaalbaarder. Als je je het kunt veroorloven, koop dan goede kipfilets bij de slager en koop niet te veel. Je slaat de filets namelijk plat. Dus een stuk van 150 gram levert je al een flinke cotoletta op!

Je gebruikt voor het krokante korstje kruimels van witbrood. Als je een keer wat oud witbrood over hebt, maal dit dan fijn in de keukenmachine en vries het in. Zo heb je altijd een portie broodkruim bij de hand als je het eens nodig hebt voor een recept, en hoef je daar niet speciaal een brood voor te kopen.

Ik eet bij cotolette graag courgette, dus ik maakte dit keer gevulde courgettes uit de oven. Maar geroosterde aubergines of paprika’s zijn er ook heerlijk naast.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 kipfilets, circa 150 gram per stuk
  • 2 eieren
  • 150 gram wit broodkruim (ongeveer 7 sneetjes wit casinobrood, liefst oudbakken).
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • Olijfolie
  • 1 citroen, in partjes gesneden
  • Versgemalen zeezout en peper

Verder nodig: keukenmachine, deegroller, koekenpan, vershoudfolie

 

Bereiding

Leg een vel vershoudfolie op een snijplank en leg hierop de kipfilets naast elkaar. Leg hier weer een vel vershoudfolie over en sla de filets met een deegroller (de achterkant van een stevige koekenpan werkt ook) plat tot ze ongeveer 0,5 cm dik zijn.

Klop in een ondiepe kom de eieren los met wat zout en peper. Maal de sneetjes witbrood in een keukenmachine tot kruimels. Doe het broodkruim op een bord en meng de gedroogde kruiden erdoor.

Tip: Als je geen broodkruimels of een keukenmachine tot je beschikking hebt, gebruik dan geen paneermeel ter vervanging. Koop in de supermarkt een zak Panko, dat is Japans paneermeel. Dit werkt in tegenstelling tot paneelmeel, wel (bijna) zo goed als vers broodkruim.

Wentel de kipfilets nu eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door de broodkruim.

Verhit in een koekenpan de olijfolie met de boter op middelhoog vuur. Wanneer de boter begint te schuimen, bak je de kipfilets aan beide kanten (circa 4 minuten per kant is voldoende) tot ze krokant goudbruin zijn. Geef bij elke cotolleta een partje citroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.