Galato alla fragola (aardbeienijs)

Zelf ijs maken is een tijdrovend klusje. Niet de bereidingstijd, want dat is werkelijk binnen 5 minuten gepiept. Maar dat wachten. Dat is hels. Mijn levensmissie is ooit daarvoor de oplossing vinden. Maar tot dan moet je helaas ook voor dit recept braaf 6 uur voor de vriezer wachten. Maar dan heb je wel zelfgemaakt aardbeienijs met mascarpone. En dat is molto buono!

Geen ijs dat kan tippen aan Italiaans ijs. Allereerst vanwege de presentatie. Hoezo mooie bolletjes? In Italië smeren ze flinke scheppen op een hoorntje of in een bakje. Die vervolgens zo vol zit dat je wel flink móet dooreten, anders begeeft je hoorntje het onder het gewicht. Yep, je krijgt waar voor je geld. In ieder geval in gewicht.

Dan de ruime keuze. Tientallen smaken, de een nog zaliger dan de andere. Van frisse fruitsmaken tot machtige chocolade, room en zelfs alcohol. Trouwens, als mijn Italiaanse familie ons hier bezoekt en ze zien in onze Italiaanse buurt-ijssalon zoiets als Smurfenijs, dan ga ik door de grond van schaamte.

En ten derde de smaak. In Italië vind je het hoofdingrediënt letterlijk terug in je ijs. Stukjes ananas, slierten karamel, brokken amarettikoekjes, grote snippers chocolade, … En hoe het proeft? Daar kan ik hele odes over neerpennen. Ga ik hier niet doen.

Noch ga ik pretenderen dat dit recept het Italiaanse ijs perfect nabootst. Dat doet het niet. Maar het is wel ontzettend lekker. Dit recept voor aardbeienijs met mascarpone vond ik in Jumbo Magazine, en het resultaat is romig ijs waar je de aardbei zowel in proeft als ziet. Je kunt dit ijs eten con panna (slagroom) of met wat vers fruit. En daar word ik best gelukkig van.

Ingrediënten

  • 250 gram aardbeien
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 25o gram mascarpone
  • Eventueel: wat vers fruit of slagroom om erbij te eten.

Verder nodig: staafmixer, hand- of vrijstaande mixer, diepvriesbakje met een inhoud van 1 liter

Bereiding

Zet het diepvriesbakje alvast even in de vriezer. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Doe de aardbeienstukjes in een kom met de suiker en pureer dit met de staafmixer tot een enigszins gladde puree. Er mogen hier en daar best nog wat stukjes in zitten. Doe de mascarpone erbij en mix dit tot een gladde massa.

Schep het mengsel in het al koude diepvriesbakje en zet het 2 uur in de vriezer. Na 2 uur pureer je het ijs weer met de staafmixer en zet je het terug in de vriezer. Herhaal dit na 2 uur nogmaals. Na weer 2 uur pureer je het aardbeienijs voor de laatste keer en zet je het tot gebruik weer in de vriezer.

Wil je het gelijk eten? Zet het aardbeienijs dan 15 minuten van te voren in de koelkast om iets zachter te laten worden. Dan is het goed schepbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.