Zucchine Ripiene (gevulde courgettes uit de oven)

Ontzettend simpel om te maken, deze gevulde courgettes. En lekker dat ze zijn! De hartige, iets krokante vulling geeft de courgette echt iets bijzonders. Houd je niet van courgette? Dan heb je geluk: de vulling is ook heerlijk in aubergines en paprika’s!

Ik vind bijgerechten de moeilijkste gang om in te vullen. Best vreemd eigenlijk. Ik heb oneindig veel inspiratie voor voor-, hoofd- en nagerechten, maar bij het bedenken van een simpel bijgerecht zit ik met m’n handen in het haar. Dus recepten zoals deze Zucchine Ripiene (gevulde courgettes) zijn bij mij meer dan welkom!

Gebruik voor het vulmengsel bij voorkeur oud witbrood. Heb je geen oud brood? Leg dan de sneetjes brood op een bakplaat en zet ze tijdens het opwarmen van de oven er kort in. Dit versnelt het droogproces en zo kun je het ‘verse’ brood prima gebruiken voor het mengsel.

Tip: Als je een keer wat oud witbrood over hebt, maal dit dan fijn in de keukenmachine en vries het in. Zo heb je altijd een portie broodkruim bij de hand als je het eens nodig hebt (het ontdooit erg snel).

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2-3 courgettes (afhankelijk van de grootte)
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram broodkruim (circa 4 sneetjes)
  • 100 gram vers geraspte parmezaanse kaas
  • 1 hand verse bladpeterselie
  • Zeezout en versgemalen peper
  • Olijfolie

Verder nodig: keukenmachine of staafmixer met bijbehorend bakje, rasp

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° en breng een grote pan water aan de kook. Let op: de pan moet groot genoeg zijn om de courgettes er helemaal in te kunnen passen.

Maal in de keukenmachine de sneetjes brood tot kruimel. Geen keukenmachine? Een staafmixer met bijgeleverd bakje werkt ook goed, alleen moet je het dan in kleinere hoeveelheden malen.

Hak de peterselie fijn (blaadjes en steeltjes). Rasp de parmezaanse kaas. Pel de teen knoflook en pers deze of hak hem fijn. Doe het broodkruim, peterselie, kaas en knoflook bij elkaar in een kom.

Zucchini ripiene

Doe er één ei bij. Meng dit met je handen tot een kruimelig mengsel. Meng er ook het tweede ei doorheen en breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Zucchine Repine

Snijd de courgettes in de lengte doormidden en schep met een lepel de zaadlijsten eruit. Ik gebruik hier een grapefruitlepel voor, want die heeft een fijn gekarteld randje waarmee het heel makkelijk scheppen is. Doe de uitgeholde courgettes nu 2 minuten in het kokende water (dit heet ‘blancheren’). Haal ze uit het water, dep ze droog en leg ze op een bakplaat.

Zucchine Ripiene

Schep een paar flinke lepels van het broodkruim mengsel in elke courgette en besprenkel ze met olie. Rasp er nog wat extra parmezaanse kaas overheen en zet de bakplaat in de oven. Bak de courgettes nu 20 – 30 minuten tot ze goudbruin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.