Goddelijke chocolade cannoli

Leave the gun, take the cannoli. Een bekende quote uit The Godfather. Nou heeft cannoli al een gevaarlijke goede reputatie van zichzelf, zonder dat de zoetigheid werd vereeuwigd door Corleone’s huis-huurmoordenaar Clemenza. Deze deegkokertjes gevuld met ricotta zijn namelijk dodelijk lekker!

Cannoli is misschien wel het bekendste Siciliaanse gebakje. Het wordt vaak gegeten als nagerecht, maar kan ook prima tussendoor uit het vuistje. Cannoli vertaalt zich uit het Italiaans naar ‘kleine buisjes’. Geeft precies weer wat het zijn: kokertjes van deeg gevuld met een crème van ricotta. Cannoli komt oorspronkelijk uit de Siciliaanse steden Palermo en Messina. Ze werden met name gemaakt rondom Carnaval als een teken van vruchtbaarheid. Maar laten we over dat laatste vooral niet te veel nadenken… Het gaat erom dat cannoli inmiddels in heel Italië en daarbuiten is uitgegroeid tot een geliefde dolce.

Onmisbaar bij het maken van cannoli zijn de buisjes. Je kunt speciale cannoli cilinders kopen bij bijvoorbeeld de Blokker of kookwinkel De Oldenhoff. Voor dit recept heb je ook shortening nodig. Shortening is een plantaardig vet dat nauwelijks tot geen water bevat, waardoor het een relatief hoog rookpunt heeft. Daardoor kun je het goed gebruiken om mee te frituren (wat je voor cannoli moet doen). Je kunt Crisco, een bekend merk shortening, vaak bij Jumbo en de toko kopen.

Je kunt cannoli met zowel een hartige als zoete vulling maken, maar ik ben vooral te porren voor de laatste. De meest voorkomende vulling is simpel: ricotta en suiker, vaak met wat vanille en citrusschil erdoor. Ook wordt er vaak wat chocolade doorheen gemengd. Ik maakte voor deze versie echter zowel de vulling als het deeg met gesmolten pure chocolade èn cacaopoeder.

Nee, cannoli is geen lekkernij om ‘even snel’ te maken. Je hebt er geduld, maar vooral oplettendheid voor nodig. Je gaat namelijk met hete olie aan de slag en dan kun je nooit voorzichtig genoeg zijn. Maar met een werkende brandblusser bij de hand is cannoli een absolute aanrader om eens te proberen. Want één hap in zo’n rolletje en je zit op Skyscanner een vlucht naar Palermo te boeken…

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 425 gram ricotta
  • 50 gram kristalsuiker
  • 4 theelepels cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel rasp van een sinaasappel
  • 40 gram gehakte pure chocolade (72% cacao)

Voor het deeg

  • 240 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1/8 theelepel zout
  • 60 gram shortening
  • 2 eieren, licht losgeklopt
  • 60 ml melk
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eiwit
  • 1 á 2 flessen zonnebloemolie, voor het frituren
  • Een eetlepel poedersuiker (om de cannoli mee te bestuiven)

Verder nodig: cannoli cilinders, tang, bakkwast, keukenpapier, vrijstaande of handmixer, huishoudfolie, frituurpan of diepe braadpan met deksel, deegroller

Bereiding

Vulling

Je begint met het maken van de vulling. Smelt eerst de chocolade au bain-marie en laat dit kort afkoelen.

Doe ondertussen de ricotta, kristalsuiker, cacaopoeder, vanille extract en sinaasappelrasp in een kom. Mix dit tot een redelijk gladde massa. Vouw hier de gesmolten chocolade doorheen. Dek de kom af met huishoudfolie en in de koelkast.

Deeg

Maak nu het deeg. Doe de bloem, het cacaopoeder en zout in een kom en schep dit door elkaar. Doe dit bloemmengsel samen met de shortening in de kom van een keukenmachine. Mix tot het de textuur heeft van kruimels.

In een kleine kom meng je de eieren met de melk en honing. Doe het eiermengsel samen met het bloemmengsel in de kom van de mixer. Kneed met deeghaken tot er zich een bal vormt. Als het deeg te plakkerig is doe je er nog een klein beetje bloem bij. Bestuif je werkblad met bloem en strooi ook een beetje over het deeg en de deegrollen. Rol het deeg uit tot een grote plak van ongeveer 0,5 centimeter dikte. Hier haal je vervolgens zoveel mogelijk vierkantjes van ongeveer 10×10 cm uit.

Frituren

Vet de cannoli buisjes in met wat zonnebloemolie en klop het eiwit een beetje los in een kommetje. Vouw een deegvierkantje rondom elke buisje. Houd het vierkant hiervoor als een ruit naar je toe en vouw hem als een envelopje over elkaar heen dicht. Het deeg wat overlapt bevochtig je (gebruik je vingers) met wat eiwit. Vouw dan het deeg dicht en druk licht aan.

Verhit in de frituurpan of een grote pan de zonnebloemolie tot 175 graden. Zet een schaal of groot bord klaar en bedek deze met keukenpapier. Frituur de met deeg beklede buisjes (doe er altijd maar een paar tegelijk) in de olie. Gebruik hiervoor altijd een tang en wees zeer voorzichtig! En zorg dat je de deksel van de pan en een brandblusser bij de hand hebt, mocht de vlam in de pan slaan.

Houd goed in de gaten wanneer het deeg mooi bruin wordt (dit duurt maximaal 1 minuut). Haal dan de buisjes voorzichtig uit de olie. Houd elk buisje even verticaal zodat de de olie die achterblijft in de cilinders terug in de pan loopt. Laat de deegrolletjes uitlekken op het keukenpapier. Als ze iets zijn afgekoeld trek je voorzichtig de buisjes uit het deegrolletje en vouw je er nieuwe deegvierkantjes omheen. Ga net zolang door tot je alle rolletjes hebt gemaakt.

Vullen

Nu ga je de afgekoelde deegrolletjes vullen. Doe de vulling in een spuitzak met een mondje van een grote ster of rondje. Spuit de vulling in de rolletjes. Het is handig als je eerst een beetje in de ene kant spuit en dan in de andere kant. Vul alle rolletjes. Dek de cannoli af en koel ze minimaal 1 uur. Voordat je ze serveert bestuif je de cannoli met wat poedersuiker.

2 reacties op “Goddelijke chocolade cannoli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.