Minestra Maritata (Italiaanse bruiloftsoep)

Een soort Hollandse groentesoep, maar dan net een tikkeltje anders. Minestra Maritata, ofwel Italiaanse bruiloftsoep, is mét groenten en gehaktballen, maar zonder de vermicelli en met kaas. 

Ik nam de term ‘bruiloftsoep’ nogal letterlijk en dacht altijd dat dit een gerecht was wat veel op huwelijken werd geserveerd. Maar nee. Het slaat op de combinatie (dus het ‘huwelijk’) van groenten en bouillon, en de smaak die zij samen voortbrengen. Het is een simpel boers gerecht dat vooral in de regio’s Campagnië en Lazio rondom Kerst en Pasen werd gegeten. Ik vind het vooral een heerlijke soep voor die dagen dat je wat lichter wilt eten. De soep bestaat uit veel groenten, een lichte bouillon en wat vlees, dus valt niet zwaar op de maag.

Bruiloftsoep laat ruimte genoeg voor variatie, bijvoorbeeld in welke groene groenten je wilt gebruiken. Ik koos hier voor andijvie, maar ook spinazie, boerenkool of zelfs sla werkt prima in deze soep. Als je de soep even zachtjes laat koken wordt ook stugge groente als boerenkool zacht genoeg. Je kunt de gehaktballetjes ook met rundergehakt in plaats van half-om-half gehakt maken, of worstvlees gebruiken. Voor een iets gevuldere soep kun je linzen of kleine pasta zoals Orzo toevoegen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 middelgrote ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 350 gram half om half gehakt
  • 25 gram platte peterselie
  • 3 eieren
  • 1,5 snee witbrood, zonder korstjes
  • 70 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 4 kippenbouillon blokjes
  • 300 gram andijvie, in kleine reepjes
  • Eventueel: een handjevol Orzo of andere pasta kleine pasta
  • Versgemalen zwarte peper en zeezout

Verder nodig: rasp, pollepel, soeppan, bakpapier

Bereiding van de bruiloftsoep

Snipper de ui en pers/rasp de knoflook. Hak de peterselie fijn. Snijd het korstloze witbrood in kleine blokjes.

Maak eerst de gehaktballetjes. Doe hiervoor de ui, knoflook, peterselie, 1 ei, blokjes brood en het zout in een kom en meng dit kort door elkaar. Kneed er nu 40 gram van de parmezaanse kaas en het gehakt doorheen tot alles goed met elkaar gemengd is. Maak nu balletjes van ongeveer 2 cm doorsnede elk. Leg de balletjes op een vel bakpapier en zet even opzij tot later.

Doe 2 liter water in een grote pan of soeppan en breng dit aan de kook. Voeg nu de kippenbouillon blokjes toe. Voeg de gehaktballetjes toe, samen met de andijvie (of andere groenten). Kook dit ongeveer 1o minuten tot de andijvie zacht is. Doe de overige 2 eieren samen met de laatste parmezaanse kaas in een kom en klop dit met een garde even door elkaar.

Terwijl je zachtjes met een vork rondjes roert in de soep, giet je heel langzaam het ei-kaas mengsel in de soep. Er vormen zich stukjes gestold ei. Roer nog een minuutje door en breng de soep dan op smaak met zout en peper.

Schep de soep in kommen en bestrooi elke kom met nog wat extra parmezaanse kaas. Deze soep is erg lekker met een paar versgebakken knoflook-parmezaan broodjes erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.