Ciambella (Italiaanse cake) met citroensiroop

Geef mij een plak doodordinaire cake en ik begin te spinnen als een katje. Deze klassieke Italiaanse cake is hemels luchtig en romig. Wanneer de cake staat af te koelen giet je er een citroensiroop overheen. En dat is lékker!

De klassieke Italiaanse cake heet een ciambella en de meeste Italiaanse regio’s hebben hun eigen versie. In Calabrië en Campanië is het meer een donut. Er zit bloem en (gekookte) aardappel doorheen en ze eten ze gefrituurd, rechtstreeks uit de olie. In De Marken zit er een anijslikeur doorheen en veel ei, en ze bakken het beslag krokant tot bijna een soort koekje is.

Dit recept lijkt het meeste op de ciambella versie uit Emilia Romagna. Hij wordt net als onze Hollandse cake gemaakt met bakmeel, suiker, eieren en boter. De melk maakt de cake extra romig. Hij wordt in Italië meestal gegeten rondom pasen en bij het ontbijt, waar ze een stukje cake dopen in een cafè latte of cafè espresso.

Ik giet graag een kleverige citroensiroop over deze cake. Doe dit direct als hij staat af te koelen, dan wordt de siroop goed opgezogen in de cake. De siroop geeft een lekkere frisse smaak zonder overheersend te worden!

Ingrediënten

  • Ongeveer 5 eieren maat M (weeg in totaal 250 gram eieren met schil af)
  • 20 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur + een beetje om de vorm mee in te vetten
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels volle melk
  • Sap van 1 citroen
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°. Vet de tulbandvorm in met wat boter. Zorg dat je zowel de buitenring als binnenstuk goed bedekt, anders krijg je de cake niet heel uit de vorm!

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kom, breek de eieren erboven en mix dit nu door elkaar tot het een glad, licht en luchtig mengsel is. Het is belangrijk dat de boter op kamertemperatuur is voordat je gaat mixen, anders krijg je klontjes.

Schep het beslag in de tulbandvorm, strijk een beetje glad en bak 40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Open de ovendeur tussendoor niet, dan zakt je cake in! Steek een sateprikker in het midden van de cake om te testen of hij gaar is. Komt hij er droog uit? Dan is hij goed. Anders zet je de cake nog circa 10 minuten terug in de oven.

Laat de cake even afkoelen in de vorm. Keer de vorm dan op een rooster om, stort de cake erop en laat helemaal afkoelen. Daarna zet je hem op een mooie schaal of standaard.

Doe het citroensap samen met de 3 eetlepels suiker in een steelpan en kook dit 5 minuten tot een lichte siroop. Schenk de citroensiroop direct uit het pannetje over de cake wanneer hij nog aan het afkoelen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.