De klassieke tiramisu (die iedereen lekker vind)

Het komt meer dan eens voor dat ik in een goed Italiaans restaurant moet kiezen uit een aantal bijzonder lekker klinkende desserts, en tóch weer voor de tiramisu ga. Ik val altijd weer voor dat ene woordje: huisgemaakt. ‘Toch heel even proeven hoe hij hier is…’ En eerlijk toegegeven: de ene is absoluut lekkerder dan de andere, maar ik word zelden ècht teleurgesteld. Ik maak zelf ook graag tiramisu en dan gebruik ik vaak dit recept. Want deze klassieke tiramisu zorgt altijd voor een glimlach (en een tweede keer opscheppen).

De allerbeste tiramisu at ik in Scurcola, een klein bergdorpje in Abruzzo. Overigens was die hele maaltijd een meer dan fantastische ervaring, en toen de tiramisu uiteindelijk kwam, was die echt het kersje op de, uhhh, taart. De perfecte tiramisu is smeuïg. De koek moet vol zitten met koffie, maar niet te nat zijn. Niet te veel crème, maar ook weer niet te weinig, want dan eet je alleen koek. Die in Scurcola tikte alle boxjes af. Perfectie.

Ik maak mijn tiramisu meestal met een likeur erdoor, en dan kies ik vaak voor Amaretto, Frangelico of Marsala. Het is maar net wat je zelf het lekkerste vind. Doe er alleen niet te veel alcohol in. Ik was ooit bij een kerstdiner verantwoordelijk voor het dessert en was nogal gortig bij het toevoegen van de likeur. Het gevolg was: een tiramisu waar je al lichtelijk dronken van werd als je hem opschepte. Vergeet niet dat de lange vingers het vocht opzuigen als een spons.!Het is veel lekkerder als de tiramisu net een zweem van de likeur bevat, niet dat je gasten jodelend naar huis gaan.

Ingrediënten

Voor ongeveer 8 personen

  • 3 scharreleieren, middelgroot
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram cacaopoeder
  • 250 ml sterke espresso of flink sterke koffie van goede kwaliteit
  • Eventueel: een scheutje van je favoriete likeur
  • 250 gram lange vingers (Savoiardi zijn de beste voor tiramisu)

Verder nodig: een mooie glazen schaal van ongeveer 20 cm doorsnede of ongeveer 6 kleine schaaltjes, fijn zeefje, hand- of vrijstaande mixer

Recipe: Classic tiramisu - Me Myself & Italy

Bereiding

Scheid de eieren en doe de eierdooiers in een kom. Zet de eiwitten nog even opzij. Mix de dooiers met de suiker tot ze licht en schuimig zijn.

Recipe: Classic tiramisu - Me Myself & Italy

Voeg de mascarpone aan het eiermengsel toe en roer dit tot een glad mengsel. Mix intussen de eiwitten op een hoge snelheid tot er stijve pieken beginnen te vormen. Meng dan de eiwitten voorzichtig door het eiermengsel tot een mooie luchtige crème. Het moet luchtig blijven, dus vouw het er voorzichtig doorheen en doe dit niet te lang.

Recipe: Classic tiramisu - Me Myself & Italy

Meng eventueel de likeur door de koffie. Smeer een dun laagje van de crème op de bodem van de glazen schaal. Zeef hier licht wat cacao overheen. Wentel de lange vingers heel snel om in de koffie (niet erin leggen!) en leg dit er in rijtjes bovenop. Doe hier weer wat van de crème op en zeef er wat cacao over. Dit herhaal je tot je ongeveer 4-5 lagen hebt. Je eindigt met een laagje crème en cacao.

Recipe: Classic tiramisu - Me Myself & Italy

Zet de schaal in de koelkast voor minstens 1 uur, maar het liefst de hele nacht. De tiramisu is dan zo opgestijfd dat je er mooie stukken uit kunt snijden.

2 reacties op “De klassieke tiramisu (die iedereen lekker vind)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.