Knoflook-parmezaan broodjes (om mee te dopen)

Bij soep hoort een broodje om zo fijn mee te dopen. En deze knoflook-parmezaan broodjes zijn daar perfect voor! Maak er vooral een paar extra, want wanneer je de smaak te pakken hebt, dan hou je het er niet bij eentje.

Je maakt de broodjes met pizzadeeg. Als je in de stemming bent en je hebt de tijd, dan kun je natuurlijk zelf het deeg maken. Maar eerlijk, een rol kant-en-klaar pizzadeeg werkt voor deze broodjes uitstekend en de smaak zal er niet veel minder om zijn. En wel zo makkelijk als je niet veel tijd hebt en je toch nét wat meer wilt dan een simpel stokbrood.

Je legt in de broodjes een knoop. En dan bedoel ik ook echt knopen zoals je je schoenveter knoopt (maar dan zonder strikken, konijnenoortjes of dubbele knoop). Je moet even frummelen om de deegstrip door de andere te krijgen. Maar het helpt om het deeg niet te dun uit te rollen, want dan scheurt het sneller.

Bestrijk het deeg royaal met de knoflook-peterselie boter. Anders moet je zo diep graven voordat je die smaak tegenkomt. En als je er eenmaal je tanden in zet, weet je gelijk: dit is niet de laatste keer dat ik ze maak. Wees asjeblieft ook niet te zuinig met de kaas. Anders krijg je knoflook broodjes. De broodjes zijn erg lekker bij bijvoorbeeld Italiaanse bruiloftsoep.

Ingrediënten (voor ongeveer 10 broodjes)

  • 1 blik pizzadeeg of 500 gram zelfgemaakt deeg
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels bladpeterselie
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 40 gram parmezaanse kaas
  • Versgemalen peper en zeezout

Verder nodig: bakpapier, bakkwast, rasp

Bereiding van de knoflook-parmezaan broodjes

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier.

Pers de knoflook of hak hem heel fijn. Snijd ook de peterselie heel fijn. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Roer de knoflook en peterselie toe aan de boter en zet het vuur uit.

Rol het pizzadeeg uit tot een (niet te dunne) rechthoek. Snijd er nu lange stroken uit van ongeveer 20 cm lang en 5 cm breed.

Bestrijk elke strook met wat knoflook-peterselie boter. Houd een kwart over. Strooi een klein beetje peper en zout over de boter en bestrooi dit met kaas. Druk met je hand licht aan.

Nu ga je de stroken knopen. Pak beide uiteinden vast en leg er een losse knoop in. Leg de broodjes op de bakplaat en bestrijk elk broodje met de laatste knoflookboter. Bak de broodjes ongeveer 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.