Calabrische Rose del Deserto koekjes

Rose del Deserto vertaalt zich naar ‘Woestijnkoekje’. Dat klinkt alsof je een droge hap voorgeschoteld krijgt. Niets is minder waar. Dit zijn juist knapperige koekjes en wel met één heel bijzonder ingredient: cornflakes!

Het zijn niet de mooiste koekjes ter wereld, maar lekker zijn ze wel. Dit woestijnkoekje komt uit de regio Calabrië en is daar te vinden in Biscottificio and Panificio, winkels waar vooral koekjes en brood verkocht worden. En natuurlijk thuis, waar er gerust een eigen draai aan het recept wordt gegeven. De basis van dit koekje is (bijna) altijd hetzelfde: boter, suiker, bloem, amandelen en natuurlijk het jasje van cornflakes. Maar met het deeg kan volop gevarieerd worden. Bijvoorbeeld door chocolade callets door het deeg te scheppen (daarmee maak je er een soort Italiaanse versie van een chocolate chip cookie van) of door cacaopoeder aan het deeg toe te voegen. Of door citroen- of sinaasappelrasp aan het deeg toe te voegen voor een frisse, zomerse smaak. Ik koos voor dit recept voor een variant met kokosmeel.

Het deeg bevat dus ook vaak amandelen. Ik vind het lekker als een koekje wat structuur heeft, dus ik nam voor dit recept hele blanke amandelen en hakte ze fijn. Dan heeft het koekje net wat meer een bite. Maar voor het gemak kun je ook gewoon kiezen voor amandelschaafsel. Tot slot, bestrooi de koekjes voor het serveren altijd met wat poedersuiker!

Ingrediënten (voor ongeveer 30 koekjes)

  • 200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 125 gram kokosmeel
  • 200 gram bloem, gezeefd
  • Een half zakje droge gist (ongeveer 4 gram)
  • 100 gram blanke amandelen, fijn gehakt
  • Een schaaltje cornflakes

Verder nodig: een vrijstaande mixer of handmixer, spatel, 2 bakplaten, bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Doe de boter en suiker in een kom en mix dit tot het een lichte, romige massa is. Mix er een voor een de eieren doorheen, samen met het zout en de vanille.

Spatel nu het kokosmeel door het botermengsel en meng dit goed. Het wordt gelijk al een vaste massa. Voeg hier nu de gezeefde bloem en de gist aan toe. Je kunt het vanaf dit punt beter gaan kneden met je handen. Tot slot voeg je de gehakte amandelen aan het deeg toe en kneed je dit er snel doorheen.

Haal nu elke keer kleine hoopjes deeg (ongeveer 1 eetlepel per koekje) door de cornflakes. Je moet de cornflakes zachtjes aandrukken, zodat ze aan het deeg blijven plakken. Het deeg hoeft niet helemaal bedekt te zijn, je mag er best wat ‘gaten’ doorheen zien. Leg de hoopjes op de bakplaat met wat ruimte ertussen en druk ze een klein beetje plat als ze te hoog zijn.

Bak de koekjes nu ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Kijk vooral wanneer ze mooi goudbruin zijn, dan zijn ze klaar. Laat ze koekjes afkoelen op een rooster en bestrooi ze daarna met wat poedersuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.