Wist je dat… er een koffie-code is?

Zodra ik voet in Rome zet is een van de eerste dingen die ik doe een cappuccino halen. Want de koffie in Italië is zoals nergens anders. De melk is zo romig als slagroom en de koffie zo sterk als een paard. Een Romeinse cappuccino is zonder enige twijfel mijn favoriete drank op deze hele aardkloot. Het liefst zou ik ze de hele dag door wegtikken.

Maar dat doe ik niet. Er is in Italië namelijk een koffie-code. Wie zich daar niet aan houdt is overduidelijk een toerist. Ik zet de zeven belangrijkste regels voor je op een rij. Volg ze en geen Italiaanse barman die zijn neus voor je optrekt (want dat doen ze).

  • Regel 1: bestel nooit een cappuccino na 11.00 uur ‘s ochtends.

Italianen drinken alleen tijdens het ontbijt of op weg naar het werk een koffie met melk. Cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato: ochtenddrankjes. Daarom probeer ik er altijd minimaal 3 koppen in te krijgen voor de klok 11 uur slaat. Daar kun je wel even op voort.

  • Regel 2: bestel ook nooit een cappuccino ná het eten.

Ik haat deze regel, want ik sluit een zware maaltijd graag af met een espresso macchiato. Maar in Italië drink je na het eten een caffè espresso of een caffè corretto. In die laatste zit een scheutje sterke drank, zoals grappa of amaretto.

  • Regel 3: je noemt een espresso nooit een espresso

Wil je een espresso? Dan bestel je een caffè of een caffè espresso. Bestel niet een ‘espresso’, want zo noemen Italianen alleen het koffie apparaat. Een caffè bestaat uit welgeteld één slok. Eén hele sterke slok. Wil je een minder zware koffie en meer hoeveelheid, dan bestel je een caffè Americano. Dat is een caffè aangelengd met heet water, en komt het meest overeen met de Nederlandse koffie. Ik houd van hele sterke koffie, dus bestel vaak een caffè doppio (wat ook weer heel non-Italiaans is). Maar met een caffè doppio krijg je twee slokken. Dat is top.

  • Regel 4: in een bar drink je je koffie staand

Je zou nooit verwachten dat je binnen de lekkerste kop koffie in tijden geserveerd zult krijgen. Want de meeste bars zien er aan de buitenkant uit als een gribus. Maar schijnt bedriegt. Binnen is het een drukte van jewelste met de bar als middelpunt. Dat is een spiegelparadijs met een zestal barmannen, vaak ook nog keurig aangekleed. En aan die bar drink je je koffie, staand.

Schermafbeelding 2016-06-09 om 20.51.01

  • Regel 5: je betaalt niet bij de barman

Je betaalt bij een aparte kassa, loopt naar de bar en geeft je bonnetje aan de barman. Hij maakt je bestelling. Bij sommige bars werkt het juist andersom en betaal je achteraf aan die aparte kassa. Maar je betaalt nooit bij de barman. Nooit. De barman maakt koffie. En dat is serieus werk. Punt.

  • Regel 7: Niet sippen, maar atten

Ik blijf het vreemd vinden dat een volk dat makkelijk drie uur de tijd neemt om te eten, zoveel haast heeft om koffie te drinken. Maar hoe lekker hij ook is, in Italië hoor je je koffie niet te sippen of nippen. Je gooit hem in een teug naar binnen. Oke, met een paar slokken kom je nog weg, maar doe er langer dan 2 minuten over en je wordt chagrijnig weggekeken. Hup, plaats maken voor de volgende klant.

  • Regel 7: drink nooit, maar dan ook nooit het glas water ná je koffie

Bij je koffie krijg je een glas water. Drink nooit van dat water na je koffie. Een grotere belediging kun je de barman niet geven. Moet je de smaak van mijn noeste arbeid soms wegspoelen? Nee nee, je drinkt het eerst het water, om andere smaken uit je mond te wissen en optimaal van de koffie te genieten.

One thought on “Wist je dat… er een koffie-code is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.