Lasagne al ragù (zoals hij ècht hoort te zijn)

Naast pizza en spaghetti is lasagne natuurlijk het meest Italiaanse voedsel dat er is. En het is een klassieker om goede reden: het is echt het goddelijkste zondag-voedsel. Deze versie is simpel om te maken, maar duurt wel iets langer om te maken door de kook- en oventijd. Begin dus op tijd!

Je kunt mij altijd wakker maken voor een bord lasagne (behalve tussen 00.00 en 07.00 uur, want naast eten houd ik het allermeest van slapen). Waar ik mij 10 jaar geleden nog vergreep ik aan de pakjes Honig Basis voor Lasagnesaus Tradizionale, steek ik nu mijn energie en liefde in ècht zelfgemaakte lasagne. Want het verschil in smaak is niet te beschrijven. Eenmaal geprobeerd ga je niet meer terug naar mix uit een zakje. Gegarandeerd.

Deze lasagne is een goed basisrecept, want je kunt er gerust groenten naar wens aan toevoegen. Eet je geen vlees? Je maakt eenvoudig een vegetarische variant. Laat de pancetta en het gehakt uit het recept achterwege, en voeg in plaats daarvan een laag bechamelsaus toe. Vul de lagen met verschillende plakken van groentes als courgette en aubergine en doe hier de rode saus overheen. Heerlijk!

Ik gebruik geen verse lasagnebladen (tenzij ik de pasta zelf maak), omdat ik houd van de stevigere structuur van gedroogde bladen. Ik ben fan van de lasagnebladen van El Cecco (te koop bij de AH), maar die van Barilla zijn ook erg goed (te koop bij Jumbo).

 

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt van goede kwaliteit
  • 75 gram pancettablokjes (te koop bij de Jumbo)
  • 1 pak lasagnebladen, vers of gedroogd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (ik stamp het in een vijzel fijn)
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 2 wortelen, fijngehakt
  • 1 tot 2 stengels bleekselderij (afhankelijk van de grootte)
  • 1/2 wijnglas rode wijn
  • 30 gram tomatenpuree
  • 1 blik of pakje tomatenblokjes
  • 200 ml kokend water
  • 1 runderbouillon blokje
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 1 bol buffelmozzarella
  • Versgemalen peper en zout

Verder nodig: een ovenschaal van circa 30 cm, hapjespan, rasp.

Bereiding

Vet de ovenschaal in met wat boter of olijfolie. Verwarm de oven voor op 180°.

Lasagne al ragu

Verhit de hapjespan op middelhoog vuur en bak de pancetta (zonder olie of boter!) 3 minuten in de pan tot ze enigszins krokant beginnen te worden. Roer hier de fijngehakte ui, wortel en bleekselderij doorheen en laat dit op heel laag vuur met de deksel op de pan in 10 minuten zacht worden. Doe er dan de knoflook met een klein beetje zout bij en laat dit nog een minuutje bakken.

Lasagne al ragu

Lasagne al ragu

Doe het gehakt in de pan en bak dit tot het enigszins bruin wordt. Doe er dan de rode wijn bij en bak dit al roerend voor ongeveer 2 minuten. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, kokend water, bouillonblokje en  het laurierblaadje aan de pan toe. Meng alles door elkaar heen en laat dit met de deksel op de pan 15 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan de deksel ervanaf, en laat de saus nogmaals 15 minuten pruttelen. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Lasagne al ragu

Nu ga je stapelen. Eerst schep je een laag saus in de ingevette ovenschaal. Dat bedek je met een laag lasagnebladen. Hier weer een laag saus op en daar rasp je wat parmezaanse kaas overheen. Vervolgens weer een laag bladen en een laag saus. Hier doe je de in plakjes gesneden mozzarella overheen. Vervolgens weer een laag bladen en saus. Dit is je laatste laag, dus nu rasp je lekker veel parmezaanse kaas over de bovenkant, zodat je straks een heerlijk goudbruin krokant laagje krijgt. Zet de lasagne nu voor 30 – 40 minuten in de oven.

Lasagne al ragu

Haal de lasagne eruit als de bovenkant goudbruin in en de saus borrelt. En erg belangrijk: laat hem minimaal 5 minuten even staan voordat je hem aansnijdt! Daar wordt hij iets steviger van (en daarmee nòg lekkerder). En je brandt je mond niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.