De allerbeste pesto in 10 minuten

De perfecte pesto is smeuïg, proeft naar verse basilicum en knoflook, en heeft nog een beetje een bite. Ik maak eens in de paar weken een goede pot van mijn favoriete groene pesto, zodat ik altijd een snelle pasta kan maken. Maar hij is ook erg lekker op een stokbrood met mozarella en tomaat uit de oven, of op de borrelplank met wat crackers. En het beste nieuws: je maakt hem in amper 10 minuten.

Ik ben nogal kritisch als het aankomt op pesto. De potjes pesto die je in de supermarkt koopt vind ik niet te eten. De substantie is droog en ze smaken vaak naar kappertjes. En ik vind kappertjes afschuwelijk. Daarom maak ik altijd mijn eigen pesto. En dit is absoluut mijn favoriete recept.

Dit recept is goed voor een klein potje vol. Zet de pot goed afgesloten in de koelkast en je kunt de pesto makkelijk twee tot drie weken bewaren.

Ingrediënten

  • 50 gram verse basilicum, alleen de blaadjes (je hebt ongeveer 2 plantjes nodig)
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram vers geraspte parmezaanse kaas
  • 2 grote tenen knoflook
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie + een beetje extra
  • Vers gemalen zwarte peper en zeezout

Pluk de blaadjes van de plantjes basilicum (tip: gooi de steeltjes niet weg, maar bewaar deze in de vriezer voor bijvoorbeeld een pastasaus). Kneus de tenen knoflook met de achterkant van je mes en pel de schil eraf. Rasp de parmezaanse kaas.

Doe de basilicum, knoflook, pijnboompitten en de kaas met een flinke snuf peper en zout in de keukenmachine*. Giet de olijfolie erbij en maal alles ongeveer een minuut in de machine. Maal het niet tè fijn, je wilt nog kunnen herkennen wat erin zit. Als je de pesto te droog vindt, doe je er nog wat olijfolie bij. Proef en breng eventueel verder op smaak met nog wat zout en peper. Doe de pesto in een goed schoongemaakt potje en giet er een klein laagje olijfolie bovenop.

* Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan een vijzel. Het duurt wat langer om alles fijn te krijgen, maar je krijgt praktisch hetzelfde resultaat.

One thought on “De allerbeste pesto in 10 minuten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.