Me Myself & Italy ging naar: Little Italy 2017

Het laatste weekend van januari nam Little Italy de Zuiveringshal op het Westergasterrein in Amsterdam over. Drie dagen lang was het industriële gebouw omgedoopt in piccola Italia. Ik toog erheen met zus Karin, mede-verslaafde van alles wat Italiaans (en lekker) is, om te kijken, lezen, ruiken en proeven!

Liefhebbers van Italië heten ‘Italofielen’. Dat zijn van die mensen die in het weekend zelf hun pasta rollen. Die je precies het verschil kunnen uitleggen tussen de keuken van het noorden en de keuken van het zuiden. Ze weten precies hoe ze de bodem van hun pizza willen en boeken regelmatig ‘een klein tripje tussendoor’ naar Italië. Die mensen.

Little Italy 2017 - Me Myself & Italy

Echte Italianen

Nu ben ik zelf een groot Italofiel en Little Italy was voor mij een feestje. Het was namelijk een hele grote ruimte vol met mede-Italofielen. En niks geen vernederlandste webshops: achter de stands en kramen stonden warempel ook nog echte Italianen! Dus daar stond ik in mijn beste Italiaans (maar vooral met handen en voeten) te achterhalen hoe die citroenen in godesnaam zo groot waren geworden. En werden we door flirtende Paolo verleidt tot een glaasje wijn ‘gewoon van het huis’, met een olijfje, een hammetje, een… Ja, Little Italy, dat was thuiskomen.

Little Italy 2017 - Me Myself & Italy

Eten en reizen

Dit was de tweede editie van het evenement en dit jaar was nog groter dan 2016. De locatie hielp ook mee. De mooie hoge Zuiveringshal stond vol stands, eetkraampjes, mobiele koffiebarretjes, een foodmarket en zelfs een pop-up restaurant. En het was druk. Heel druk. Het geroezemoes en klinken van glazen vulde de ruimte. Het voelde eigenlijk alsof je al een beetje op vakantie was!

Little Italy 2017 - Me Myself & Italy

Op Little Italy staan twee onderdelen centraal: eten en reizen. Wanneer je inspiratie nodig hebt voor je volgende reis naar Italië, dan ben je hier absoluut aan het juiste adres. Bijna elke regio wordt vertegenwoordigd met een stand, waar je alles uitgelegd krijgt over misschien wel jouw volgende vakantiebestemming. Wil je een roadtrip, vakantiewoning of agriturismo? Je doet genoeg ideeën op. Culinaire reizen stonden extra in de spotlight. Zo was Sarena Solari (winnares van Heel Holland Bakt) aanwezig met La Mia Italia, haar culinaire reizen naar Emilia-Romagna. We volgden ook een workshop van Cucina Francesca, die culinaire vakanties naar de regio Umbrië aanbiedt.

Little Italy 2017 - Me Myself & Italy

Bij de stand van Tritt kregen wij meer te horen over vakanties naar Toscane en Sardinië (die laatste staat nog hoog op het lijstje), waar bij Enotria Travel de regio Calabrië centraal stond.

Scheikundelabs en pop-up restaurants

Van dromen over vakantie krijg je honger, maar gelukkig hoef je op Little Italy geen honger te lijden. Bij elke elke stand valt er wel iets te proeven, soms klassiekers en soms regionale specialiteiten. Erg leuk dat bij sommige stands de Italiaanse producenten zelf aanwezig waren! Van wie kun je beter het verhaal achter een product horen dan van de boer zelf?

Bij Terre Lente proefden we een aantal heerlijke vleeswaren en olijfolie’s. Ze hebben ook een winkel op de Westerstraat in Amsterdam, daar breng ik in de nabije toekomst nog wel een bezoekje aan.

Bijzonder was de stand van Acqua Di Bolgheri: het had wel wat weg van een scheikundelab! Hier kon je in grote glazen bollen de verschillende parfums van het Toscaanse parfumlabel ruiken.

Little Italy 2017 - Me Myself & Italy

Het is tijd om te lunchen, dus schuiven we aan op het terras van pop-up restaurant Roberto’s Amsterdam. Het restaurant zit in het Hilton Amsterdam en had speciaal voor het event een aantal gerechten samengesteld. Wij kozen voor de tagliolini in parmezaan-botersaus en de ravioli met geroosterd vlees in een rode wijn saus. Ver-ruk-ke-lijk. En geweldig, die haastig rondlopende obers in stijf gestreken witte jasjes die bestellingen opnamen en uitserveerden met onberispelijke service.

Little Italy 2017 - Me Myself & Italy

Inmiddels is het 4 uur later. We lopen langs de laatste stands, slaan nog wat worst, olijven en limoncello in en maken ons klaar om richting huis te gaan. Maar niet voordat we bij de stand van Cannoli.nl een paar machtig lekkere rolletjes hebben gescoord voor tijdens de rit naar huis. Volgend jaar weer!

Little Italy 2017 - Me Myself & Italy

Mijn top 3 van Little Italy 2017

  1. DiGusti: Ze hebben een chocolade limoncello die echt to die for is. In hun webshop koop je trouwens allerlei heerlijke delicatessen om bij je Limonciòccolat te verorberen.
  2. Cannoli.nl: Moet ik dit nog uitleggen? Stapels en stapels cannoli die ter plekke werden gevuld. En ze hebben een webshop. Hoera!
  3. MangiAbruzzo: Ik ben groot fan van dit verborgen pareltje van een regio. De stand van MangiAbruzzo benadrukte nog maar eens waarom. Heerlijke salumi en olijven. Geweldige wijn ook.

3 reacties op “Me Myself & Italy ging naar: Little Italy 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.