Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana is een vegetarisch gerecht en bestaat uit slechts een paar ingrediënten, waarvan de aubergine (melanzane) en mozzarella de hoofdrollen spelen. En dat less more is, dat benadrukt dit recept maar weer eens. Zo simpel, zo lekker!

Ik ben heel gelukkig met mijn nieuwe plaatstalen pan, die ik afgelopen week kocht bij De Oldenhoff in Zwolle. Plaatstalen pannen zijn heel betaalbaar, deze was bijvoorbeeld 35 euro. Ik begrijp dat mensen terughoudend zijn om plaatstalen pannen te kopen, want ze zijn zwaar en wat lastiger schoon te maken (je mag geen afwasmiddel gebruiken). Maar ik vind de levensduur van de pan en het kookresultaat veel belangrijker. De laatste is echt niet te vergelijken met dat van een anti-aanbakpan. En bij dit soort gerechten hoef je niet te hannesen tussen pan en ovenschaal, want je zet deze pan simpelweg eerst op het fornuis en vervolgens zo in de oven. En dat scheelt afwas, hoera!

Maar genoeg over mijn pan. Laten we het heel even over de aubergine hebben. Dit is namelijk een van de favoriete groenten van de Italianen en dat merk je aan de vele gerechten waarin de aubergine terugkomt. Aubergines worden door heel Italië verbouwd, met name op Sicilië. Hier in Nederland vinden we eigenlijk alleen de langwerpige donkerpaarse soort in de supermarkten. Mocht je de kleine ronde soort eens tegenkomen, die een beetje op een tomaat lijkt: meenemen! Deze ‘Rotonda’ is erg lekker van smaak.

Het is belangrijk dat je de plakken aubergine eerst bestrooit met wat olijfolie, zout en peper en dan kort grilt. Dit onttrekt het vocht en bitterheid uit de aubergine. Melanzane alla parmigiana is een heel simpel gerecht om te maken, maar vanwege de oventijd duurt het ongeveer een uur tot het op tafel staat. Wij aten het met stokbrood, maar je kunt er ook gnocchi, aardappelen of pasta bij eten.

 

Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen, afhankelijk van hoeveel honger je hebt)

  • 1 á 2 aubergines (afhankelijk van de grootte)
  • 1 blik tomatenblokjes (à 400 g)
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 1 ui
  • 1 grote teen knoflook
  • Een paar takjes verse basilicum
  • Een halve theelepel gedroogde oregano
  • Een stuk parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper en zeezout

Verder nodig: grillpan, ovenschaal (eventueel), rasp

Recept: Melanzane alla Parmigiana - Me Myself & Italy

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 185 ºC. Snipper de ui. Pers de knoflook of hak deze fijn. Haal de blaadjes van de basilicum, leg deze apart en hak de steeltjes van de basilicum fijn. Verhit op middelhoog vuur een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en basilicumsteeltjes in 5 minuten zacht. Blijf af en toe roeren om te voorkomen dat het aanbrandt.

Recept: Melanzane alla Parmigiana - Me Myself & Italy

Voeg dan de tomatenblokjes, oregano, zout en peper toe. Zet het vuur laag en laat ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen.

Recept: Melanzane alla Parmigiana - Me Myself & Italy

Ondertussen snijd je de aubergine in plakken van 1 cm dikte. Bestrooi ze aan beide kanten met olijfolie, zout en peper. Verhit een grillpan en grill alle plakken in ongeveer 3 minuten per kant. Zet de gegrilde plakken even opzij. Snijd de mozzarella in plakjes van 0,5 cm dikte.

Recept: Melanzane alla Parmigiana - Me Myself & Italy

Als je een ovenbestendige koekenpan gebruikt, dan kun je deze gebruiken. Anders pak je nu een ovenschaal en vet je deze licht in met wat olijfolie. Voeg de plakken aubergine, mozzarella en tomatensaus toe aan de pan/schaal, strooi hier de basilicumblaadjes overheen en rasp hier flink wat parmezaanse kaas overheen. Besprenkel alles met wat olijfolie en zet de pan/schaal 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Recept: Melanzane alla Parmigiana - Me Myself & Italy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.