Meringue met rood fruit coulis

Meringue is een van mijn favoriete go-to desserts bij etentjes. Helemaal als ik geen idee heb waar mijn eters van houden. Ik moet namelijk nog de eerste tegenkomen die hier afwijzend zijn neus voor optrekt. Het is een veilige keuze, want meringue met rood fruit is een klassieke combinatie. En naast dat het nooit verveelt, ziet het er ook nog eens spectaculair uit!

Coulis is een mooi woord voor een dikke saus gemaakt van gepureerd voedsel. Die laatste twee woorden associeer ik voornamelijk met babyvoedsel, dus ik houd het graag bij ‘coulis’. Coulis wordt door heel Europa gemaakt en gegeten. In Nederland scheppen we het graag over ijs en in Frankrijk geven ze het bij een stuk flan. In Italië zie je coulis vaak in combinatie met panna cotta.

Dit keer wilde ik coulis met meringue combineren. Een goed gebakken meringue is krokant aan de buitenkant en chewy aan de binnenkant. En dan die lichtzure fruitsaus erover. Wauw. Smaakexplosie.

Je kunt een grote meringue maken of een aantal kleine. Ik zag ze als een torentje gestapeld op de website van ZTRDG en vond dat er zo leuk uitzien! En wees gerust, dit lijkt misschien een machtig en groot dessert, maar meringue is luchtig en vult niet niet bijzonder snel. Dus leef je uit en stapelen maar!

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 eiwitten (gooi de dooiers niet weg, maar bak er bijvoorbeeld een omelet van)
  • 350 gram suiker
  • 700 gram rood fruit (aardbeien, bramen, frambozen)
  • Sap van 2 citroenen
  • 50 gram gesmolten pure chocolade
  • Een paar takjes munt

Verder nodig: vrijstaande of handmixer, zeef, potlood, glas van 8 cm ø, bakpapier

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100º en bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken met potlood cirkels van circa 8 cm doorsnede op het bakpapier. Gebruik hiervoor een glas.

Meringue met rood fruit coulis - Me Myself & Italy

Klop de eiwitten in een vetvrije kom. Voeg er geleidelijk 200 gram suiker aan toe en klop tot het eiwit mooi stevig en glanzend is. Tip: wrijf een beetje eiwit tussen je vingertoppen. Heeft het nog een korrelige structuur? Dan moet je verder kloppen. Het eiwit moet bijna glad aanvoelen tussen je vingers.

Meringue met rood fruit coulis - Me Myself & Italy
Schep kleine bergjes eiwit in de rondjes op het bakpapier. Zorg dat ze niet te hoog worden, anders stapelt het niet meer goed. Met de bolle kant van een lepel vorm je het eiwit tot mooie platte bakjes van ongeveer een centimer hoogte.

Zet de bakplaat in de oven en bak de meringues in 2 uur droog en gaar. Laat ze afkoelen.

Meringue met rood fruit coulis - Me Myself & Italy

Nu maak je de coulis. Doe 500 gram fruit met het citroensap en de overige suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat op laag vuur koken tot het fruit zacht is. Druk het fruit door een zeef. Het pulp dat in de zeef overblijft kun je weggooien. Doe het sap terug in de steelpan en kook dit op laag vuur in tot een dikkere saus. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Meringue met rood fruit coulis - Me Myself & Italy

Smelt de chocolade au bain marie en zet dit even opzij.

Leg een meringue op een mooi bordje en leg hier een paar stukjes fruit op. Druppel er wat coulis over. Leg hier een meringue bovenop met weer wat fruit en coulis. Maak het af met een derde meringue en fruit. Schenk daar royaal coulis overheen. Doop de uiteinden van een vork in de gesmolten chocolade en sprenkel dit over de meringue en het fruit. Herhaal dit een paar keer. Maak het bordje af met wat munt.

Herhaal de bovenstaande stappen voor elke bordje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.