Restaurant Old Scuola @ Rotterdam

De jongens van Old Scuola bakten bijna 5 jaar lang stapels pizza’s voor hongerige Pinkpoppers en Lowlanders in hun foodtruck. Nu hebben ze ook een vaste stek. Na jaren op weg te zijn geweest met de mobiele pizzeria is er sinds dit jaar restaurant Old Scuola in Rotterdam.

Signori Marco en Daniel van Old Scuola aten naar eigen zeggen in Napels hun lekkerste pizza óóit. Gemaakt met verse ingrediënten en de beste producten. En dat wilden ze ook doen met Old Scuola.

Old school in industriële sferen

Old Scuola is gevestigd in het Industriegebouw, een boegbeeld van de Rotterdamse wederopbouw. In dit gebouw zitten allerlei leuke start-ups, van rauwe conceptstores tot hippe lunchspots. Old Scuola is een van deze start-ups. En goed van start gaan ze! De tent zit elke dag behoorlijk vol en reserveren is dan ook aangeraden. Het woord over waar je goed kunt eten reist snel in Rotterdam.

Old Scuola heeft een industriële look, maar blijft wel gezellig door het feit dat de keuken en bar middenin het restaurant is gepositioneerd. Dat maakt de zitoppervlakte minder groot en breekt de ruimte. Overdag worden in het restaurant de pizza’s voor komende festivals en evenementen bereid, ‘s avonds veranderen de werkbanken in tafels en kunnen mensen aanschuiven voor een old school pizza. En wat voor één!

Recensie: Restaurant Old Scuola Rotterdam - Me Myself & Italy

De wet van de pizza

Middenin de zaak staan dus ook de indrukwekkende ovens waar de pizzaioli staan te zwoegen om de gasten te voorzien van een Napolitaanse pizza. Het was in Napels waar de pizza werd uitgevonden en wanneer je claimt Napolitaanse pizza’s te maken, dan dien je je aan de ongeschreven pizzawet te houden. Zo moet de pizza een dunne bodem hebben en een hoge, luchtige korst. Old Scuola noemt haar pizza: ‘Een wolk van deeg bedekt met unieke ingrediënten’.

Recensie: Restaurant Old Scuola Rotterdam - Me Myself & Italy

Geen poespas + puur = succesvol

Old Scuola heeft een beperkte kaart, maar alsnog is het best lastig kiezen. Na de antipasti (Salciccia Napoli! Truffel pecorino!) komt de primi. Kies je voor de carpaccio of toch liever voor burrata? En welke pizza neem je in hemelsnaam? Na heel wat wikken en wegen kozen wij voor de San Daniele met prosciutto en de Marinara.

Old Scuola gebruikt trouwens op haar pizza’s, net als in Napels, fior de latte. Dit is mozzarella gemaakt van koemelk. Deze is wat compacter van structuur dan buffelmozzarella en heeft een iets andere smaak. Koemelk mozzarella is heel geschikt om te gebruiken op pizza’s of andere ovengerechten zoals lasagne.

Old Scuola kan gerust claimen dat ze zich keurig binnen de lijntjes kleuren, want dun was de bodem en hoog en luchtig de korst. Wat een mooi staaltje pizzakunst! De pizza’s worden niet te dik belegd, dus des te meer ruimte blijft er over om alle korstjes ook op te eten (daar maakt ondergetekende zich nog weleens schuldig aan).

Recensie: Restaurant Old Scuola Rotterdam - Me Myself & Italy

En tot slot…

Gelukkig was er nog een klein beetje ruimte over voor een dolce, want ook die kaart was om van te likkebaarden. Zo serveren ze de altijd-goed klassieker tiramisu en huisgemaakte nougat. Moeilijk kiezen, maar het werd de Pavlova met aardbeien en meringue. We krijgen gelukkig geen hele grote porties, dus ook deze borden gingen makkelijk leeg.

Old Scuola serveert eerlijk, goed Italiaans eten dat er niet om liegt. Eenvoudig, gevarieerd en gewoon hartstikke lekker. Ik ga nog eens terug. Die pizza Calzone en nougat moeten gewoon nog even getest worden, dat begrijp je.

Old Scuola
Adres: Achterklooster 1, Rotterdam
Tel: 06-45146127
Prijscategorie: $$

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.