Pasta alla Norma

Pasta alla Norma is een Siciliaanse klassieker, waarin aubergine de grote hoofdrol speelt. Het is een simpel gerecht, maar boordevol smaak. En die 200 gram groenten per dag? Die zijn gelijk √.

Pasta Alla Norma is vernoemd naar de Italiaanse opera Norma van Vincenzo Bellini. In de eerste uitvoering in 1831 werd de hoofdrol van hogepriesteres Norma gespeeld door de sopraan Giuditta Pasta(!). Ik vond het dus behoorlijk hilarisch toen ik dit las. Maar goed…

Dit gerecht zit vol groenten, waarvan vooral aubergine. Het lijkt misschien veel om twee hele aubergines te gebruiken, maar als je de saus eenmaal door de pasta hebt gemengd, valt het echt reuze mee. De gedroogde pepers geven het gerecht een beetje pit en warmte. Als er kinderen mee eten, gebruik dan één pepertje of geen.

Ik koos in dit recept voor parmezaanse kaas (omdat ik er soort van verslaafd aan ben), maar eigenlijk hoor je dit gerecht te bestrooien met wat verkruimelde ricotta. Dus houd je van ricotta, kies dan daarvoor!

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 gram gedroogde lange pasta, zoals linguine, spaghetti of bucatini
  • 2 aubergines, in plakken van halve centimeter dikte gesneden
  • 1 blik of pakje tomatenblokjes à 400 gram
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 gedroogde chilipepertjes, verkruimelde (of 1/2 theelepel chilivlokken)
  • Geraspte parmezaanse kaas of wat verkruimelde ricotta
  • Een paar takjes verse basilicum, alleen de blaadjes
  • Versgemalen peper en fijn zeezout
  • Olijfolie

Verder nodig: rasp

Bereiding

Zet een grote pan water op voor de pasta. Als het water kookt, voeg er dan een volle eetlepel zeezout aan toe en kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.

Verhit een eetlepel in een grote koekenpan en leg hier een aantal plakken aubergines in. De plakken moeten naast elkaar liggen, niet over elkaar heen. Je bakt alle plakken dus in een paar rondes. Zorg dat je elke kant van de plakken met wat zout en peper bestrooit. Bak de aubergineplakken aan elke kant goudbruin en zacht. Voeg tussen elke ronde wat extra olie toe aan de pan. Leg de gebakken aubergine op een bord en zet dit aan de kant (niet laten uitlekken op keukenpapier!).

Doe een beetje extra olijfolie in de koekenpan. Bak hier de knoflook en pepertjes in tot de knoflook begint te kleuren. Doe er de tomatenblokjes bij. Spoel het blik of pakje vervolgens om met een klein beetje water en voeg dit water eraan toe. Roer er de oregano, wat zout en peper doorheen. Laat de saus op een laag vuurtje voor ongeveer 10 minuten pruttelen. Snijd de gebakken aubergineplakken in repen en warm deze de laatste minuut in de saus mee.

Giet de pasta af, maar bewaar een kopje van het kookwater. Voeg de pasta samen met het kopje kookwater toe aan de saus en meng alles door elkaar. Serveer de pasta met wat kaas en een paar blaadjes basilicum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.