Pasta con olio Tartufo

Een paar weken geleden was ik uitgenodigd voor Truffle Tuesday van restaurant 5&33 in Amsterdam. Daar at ik misschien wel de lekkerste truffel pasta ooit. Ik kreeg een flesje met vloeibaar foodie-goud, ofwel witte truffelolie, mee voor thuis. En daar maakte ik op een doodgewone dinsdagavond dit goddelijke bord pasta mee!

Truffels zijn ondergrondse paddestoelen met een heel specifieke, bijna bedwelmende geur. Ze zijn niet alleen bekend omdat ze verschrikkelijk lekker zijn, maar ook omdat verse truffels een flink gat in je portomonnee kunnen slaan. Dat komt omdat ze steeds zeldzamer worden en het proces om te verzamelen redelijk intensief is. Men gaat met honden of varkens de bossen in, waar er tussen de wortels van de bomen naar truffels wordt gezocht die precies goed rijp zijn. Dat is nogal een klus en dat zie je terug in de prijs. Truffels komen over de hele wereld voor, maar die uit Italië en Frankrijk hebben de beste reputatie.

Nu zit er wel verschil tussen het soort truffels. Zo heb je de zwarte en witte truffel, de zomertruffel, de herfsttruffel en de wintertruffel. De een is aromatischer dan de ander. De meeste soorten zijn een beperkte periode te vinden en te koop. Voor 100 gram truffel betaal je al snel tussen de 50 en 100 euro. Sommige witte truffels gaan zelfs voor duizenden euro’s over de toonbank. Die zijn nogal een dingetje.

Wil je verse truffel kopen? Tenzij je een extreem goede delicatessenwinkel in de buurt hebt zitten of een importeur kent, raad ik je aan ze online te kopen. Er zijn een aantal webwinkels zoals Dutch Truffle die de truffels direct vanuit het land van herkomst naar jouw adres laten versturen. Zo ben je gegarandeerd van de versheid van de truffel. Heb je er het geld niet voor (over)? Kies dan voor een product met truffel erin. Bijvoorbeeld risottorijst met truffel of een goede truffelolie. Kijk wel even op de verpakking of er echte truffel is gebruikt! Zoals deze olijfolie met schaafsel van zwarte truffel erin. Ik maakte deze pasta met een witte truffel olie van Passeri.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 400 gram pasta naar keuze
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • Een theelepel truffelolie
  • 20 gram salie
  • Versgemalen zwarte peper en zeezout
  • Versgeraspte parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Bereiding

Zet een grote pan met water op het vuur voor de pasta.

Snipper de knoflook en het sjalotje. Pluk de blaadjes van de takjes salie. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan en fruit op laag vuur de knoflook en het sjalotje. Laat ze niet verkleuren!

Doe 3 eetlepels olijfolie in een steelpannetje of kleine koekenpan en bak in een paar minuten de blaadjes salie tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

Wanneer het water voor de pasta kookt, voeg je een eetlepel zout toe. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking al dente. Schep een kopje pastawater uit de pan, zet dit opzij en giet de pasta  af.

Doe de pasta bij de ui en knoflook in de hapjespan, doe een flinke hand parmezaanse kaas en wat zout en peper erbij, en meng dit met een scheutje pastawater goed door elkaar. Doe de truffelolie erbij en meng dit er doorheen. Schep de pasta in de borden, sprenkel er nog een beetje extra truffelolie over en verdeel er de krokant salie overheen. Serveer met extra parmezaanse kaas.

2 reacties op “Pasta con olio Tartufo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.