Pizzeria Back to Basics @ Haarlem

In tegenstelling tot wat iedereen denkt, ben ik helemaal niet zo gek op pizza. Het is mijn wederhelft die ’s nachts droomt van Calzones en Margherita’s. Maar voor een goede pizza, en dan bedoel ik ook een écht goede pizza, ben ik wel te porren. Bij Pizzeria Back to Basics in Haarlem ben je daarvoor aan het goede adres.

Vorig jaar had ik een klein gevalletje verjaardagscadeau-stress: wat moest ik Riccardo dit jaar nu weer geven? Hij kan nooit iets bedenken wat hij wilt hebben, en alles wat ik bedenk wordt gelijk in de kiem gesmoord met een ‘heb ik niet nodig’ en ‘die ik nu heb werkt/is nog prima’. Reuze leuk. En toen ging het lichtje branden: een cursus pizza bakken van een echte pizzaiolo. Zo vond ik Back to Basics, waar je een privé workshop pizza bakken kunt krijgen van pizzaiolo Francesco. Na 2 uur kneden, rollen, beleggen en schuiven (en heel veel Italiaans geklets over Italië en Italiaans voetbal) vertrok mijn man als nieuwbakken pizzabakker richting huis. Schot in de roos, dit cadeau.

Familie in de keuken

We namen ons voor om nog een keer terug te keren om in een andere setting pizza te eten. Vorige week was het zover. We kwamen rond 8 uur binnen en het restaurant zat al bijna vol. Gelukkig had ik gereserveerd (altijd doen hier!) en het enige lege tafeltje was dus ook voor ons. Bij Back to Basics is een echt familierestaurant: de hele familie Donisi staat in de keuken en restaurant. Vader Francesco runt de scepter over de houtoven, moeder India is de gastvrouw en dochter bedient de gasten.

Ambachtelijke ingrediënten uit Italië

Francesco is al 30 jaar een van de beste pizzabakkers van Nederland. En zoals het een echt goede pizzabakker betaamt, maakt hij zelf het deeg. Overdag bereidt hij het deeg voor die avond voor. Francesco’s deeg bestaat uit zijn eigen speciale blend van verschillende soorten meel. s ‘Avonds belegt hij de voorbereide bodems met biologische ambachtelijke ingrediënten die voor een groot deel rechtstreeks uit Italië worden geïmporteerd. Uiteindelijk worden de pizza’s gebakken in de gigantische, handgemaakte houtoven die middenin het restaurant staat.

Witte pizza en pikante pizzarollen

We sloegen de primi (voorgerecht) dit keer over, want we hadden tijdens de workshop al ervaren dat de pizza’s van Francesco behoorlijk vullend zijn. We kozen voor een antipasto: een witte pizza (soort focaccia) met zeezout, wat olie en rozemarijn. Ook deze pizza wordt in de houtoven gebakken met als gevolg dat de korst bruin en knapperig is. Dat zoiets simpels zo lekker kan zijn, het verbaast me elke keer weer.

Recensie: Pizzeria Back to Basics Haarlem - Me Myself & Italy

Als hoofdgerecht koos Riccardo voor de Miccia, een pizzarol met buffelmozzarella, pancetta en pikante olie. Ik ging op het laatste moment toch voor de specialiteit van de week: cannelloni met gehakt en truffel, gloedheet uit de oven. Mijn gerecht was erg lekker, maar toen ik de pizza van Riccardo proefde had ik toch een beetje spijt dat ik niet hiervoor had gekozen. Jeetje, wat heerlijk! De pizzarol is voor mij net iets te pittig, maar die smaken! Als dolce kozen we allebei voor de tiramisu van het huis, die precies goed op smaak was met likeur en licht naar sinaasappel smaakte. Een frisse, niet al te machtige tiramisu.

Recensie: Pizzeria Back to Basics Haarlem - Me Myself & Italy

Italiaanse locals

Het restaurant is niet groot en zit in een pijpenlaatje. Het is dan ook gezellig druk en rumoerig binnen. Er eten veel Italianen bij Back to Basics. En net zoals in Italië is dat altijd een teken dat je er goed kunt eten. De grote tafel naast ons vulde zich met steeds meer (bekenden van) familie en tegen het einde van de avond schoof ook de familie zelf aan. Als je je ogen sloot waande je je echt even in een klein familierestaurantje in Napels. Ondertussen rijden de scooters van Deliveroo af en aan om pizzadozen gevuld met Francesco’s creaties op te halen voor de thuisblijvers. En terecht. Back to Basics is dé plek in Haarlem waar je heen wilt voor een pizza zoals je hem in Napels eet.

Back to Basics
Adres: Zijlstraat 35, Haarlem
Tel: 023-2025125
Prijscategorie: $$

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.