Restaurant Gallura @ Harderwijk

Gallura in Harderwijk is al een aantal jaar een van mijn favoriete restaurants. Jaren geleden ging ik er eten ‘voor de afwisseling’, maar ik nam één hap van de Focaccia Bianco en ik was verkocht. Niks eenmaligs. Gallura werd een blijvertje.

Toen mijn vriend en ik er in 2011 voor het eerst gingen eten, vroegen we aan het einde om ‘een pizza om mee te nemen’. We werden met opgetrokken wenkbrauwen aangekeken. Kennelijk is dit een enigszins vreemd verzoek als je net een viergangendiner achter je kiezen hebt gepropt. Maar het getuigt van hoe verschrikkelijk lekker we hadden gegeten. We wilden gewoon niet dat er een einde aan kwam.

Sindsdien zijn we er vaker gaan eten, maar de laatste keer stamde alweer van twee geleden. Ik was dus behoorlijk opgetogen toen Riccardo zei dat we voor mijn verjaardag bij Gallura gingen eten.

 

Sfeer in een pijpenlaatje

Gallura is een Italiaans familierestaurant en zit enigszins verstopt in de gezellige Bruggestraat in Harderwijk, net achter de boulevard. Het is een klein en smal restaurant, dus knipper twee keer en je bent er voorbij gelopen. Van binnen is het herkenbaar Italiaans. Donker houten stoelen, een stuk of 25 tafeltjes en en in het midden een bar waar eigenaresse en gastvrouw Celeste de scepter zwaait. Haar man Emanuel staat in de keuken, die voor een groot deel in beslag wordt genomen door de pizzaoven. Zoals het hoort.

 

Huisgemaakte pasta en versgebakken brood

Verwacht bij Gallura geen wit linnen servetten en knippende obers, maar een heerlijk warme sfeer en subliem eten. Emanuel en Celeste serveren hier echt authentieke gerechten, zoals je ze ook in Italië eet. Er staan ook een paar Sardijnse specialiteiten op de kaart. De pasta is huisgemaakt en het brood versgebakken. Op de kaart staan bijna 20 verschillende pizza’s, en zoals ik al eerder zei, de Focaccia Bianca is niet te versmaden.

 

Kiezen tussen specials en klassiekers

Bij Gallura kan ik 20 minuten naar de kaart staren en dan nog geen idee hebben wat ik wil bestellen. Er staat gewoon te veel heerlijks op. Na lang wikken en wegen koos ik als voorgerecht voor de special: coquilles met krokant gebakken Parmaham in een tijm-sinaasappelsaus. Riccardo koos voor de Fungi Trifolati, champignons gebakken in olijfolie, witte wijn en knoflook.

Restaurant Gallura Harderwijk - voorgerecht Champignons

Restaurant Gallura Harderwijk - voorgerecht Coquilles

Ik denk dat mijn keuze een van de lekkerste gerechten is die ik in de laatste jaren heb gegeten. De coquilles waren perfect gebakken en de combinatie van de krokante zoutige Parmaham met de zoetzure sinaasappelsaus was goddelijk. Ik had bijna mijn bord meegenomen naar het toilet om hem daar onbeschaamd schoon te likken. Riccardo’s gerecht was trouwens ook heerlijk, maar dat heb ik toen niet gevraagd, omdat ik in trance mijn bord aan het leegruimen was. Sorry Riccardo.

Restaurant Gallura Harderwijk - Hoofdgerecht Beef Tagliatta

Als hoofdgerecht hadden we allebei zin in een klassieker. Riccardo ging voor de lasagne, waar ik koos voor Tagliata alla Rucola. Vlees- en visgerechten worden altijd geserveerd met een bord warme groenten en ovenaardappelen of Spaghetti Aglio e Olio (yes!). De Tagliata was perfectie. Ik wilde mijn vlees medium rare en zo kreeg ik hem ook. Perfect gebakken en mals, met alleen wat frisse rucola, olie en parmezaanse kaas. En meer heb je ook niet nodig.

Restaurant Gallura Harderwijk - Dolce Tiramisu

En dan de dolce. Nu zijn Riccardo en ik allebei Tiramisu-fanaten, maar zaten al behoorlijk vol, dus we besloten er een te delen. We kregen gelukkig ook een flink stuk. Tiramisu is een gerecht waar elke Italiaan wel zijn eigen recept voor lijkt te hebben. De tiramisu van Gallura was iets romiger dan ik gewend ben, maar heel goed op smaak gebracht met gesmolten chocolade en de juiste verhouding alcohol. Ik ging er bijna van balen dat ik niet mijn eigen stuk had…

 

Wuiven vanuit de keuken

Na een sterke espresso als afsluiter was er een einde gekomen aan deze Gallura-editie. Celeste bedankte ons hartelijk, Emanuel zwaaide nog even vanuit de keuken en zo verlieten we het restaurant. Dat overigens helemaal vol zat, dus ik raad je aan altijd te reserveren! Maar we komen ongetwijfeld weer terug. Gallura is namelijk het soort plek waar je naar huis gaat met een volle buik, een warm gevoel en een glimlach op je gezicht.

Restaurant Gallura
Adres: Bruggenstraat 7, Harderwijk
Tel: 0341 – 431770 (reserveren kan alleen telefonisch)
Prijs categorie: $$

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.