Risotto met kip en walnoten

Risotto is mijn ultieme Italiaanse comfortfood. Een groot bord vol romige rijst die op koude winteravonden je botten weer verwarmt. Wat is er lekkerder dan dat? Toch wordt risotto vaak gezien als een ‘ongezonde’ maaltijd. Niets is minder waar. Deze versie zit namelijk tjokvol voedingsstoffen. Owh, en had ik al gezegd dat hij binnen een half uur klaar is?

Een goede basisrisotto, ofwel een risotto bianco, is altijd handig om te hebben. Want als de basis goed is, dan zijn je mogelijkheden tot variëren eindeloos. Bijvoorbeeld deze versie met kip en walnoten: lang niet zo machtig als bijvoorbeeld een risotto Milanese. Je gebruikt minder kaas en roomboter en er zitten er flink wat groenten, eiwitten (kip) en goede vetten (walnoten) in. Dat betekent dat de risotto goed vult en een voedzame maaltijd is. Ha!

Erg belangrijk is dat je de rijst goed kookt. Daarvoor is proeven onontbeerlijk. Zijn de korrels zacht, maar toch stevig? Hebben ze nog een bite? Dan is de risotto goed. Kook ze vooral niet te lang door, dan wordt de hele boel papperig. Vaak hoef je niet eens de hele pan bouillon te gebruiken. Proeven, proeven, proeven: dat is het toverwoord.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 350 gram kipfilet
  • 300 gram risotto rijst, bij voorkeur Arborio
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • Een kleine courgette
  • Een stengel bleekselderij
  • Een wortel
  • 25 gram bieslook
  • 35 gram roomboter
  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • 75 gram walnoten
  • Olijfolie

Bereiding

Snij de ui en knoflook fijn. Snijd de kipfilet in reepjes. Snijd de bleekselderij in dunne reepjes, en de courgette en wortel in kleine blokjes. Breng de kippenbouillon aan de kook en draai het vuur laag.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook een paar minuten. Doe de risottorijst in de pan, roer om en bak 3 minuten totdat de korrels gaan glanzen. Voeg de wijn toe en roer tot deze helemaal is opgenomen. Doe er nu een pollepel bouillon bij en roer weer tot deze is opgenomen. Blijf dit herhalen tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Dat duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Proef tussendoor zo af en toe of de korrels al goed zijn. Ze moeten nog een bite hebben.

Doe het vuur uit en voeg de roomboter en de helft van de parmezaanse kaas toe. Roer dit goed door de risottorijst en breng op smaak met wat zout en peper. Doe de deksel op de pan en laat de rijst even zo staan.

Verhit een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin. Doe de bleekselderij, courgette en wortel erbij. Laat dit met het deksel op de pan in een paar minuten gaar worden. Hak ondertussen de walnoten grof en snijd de bieslook fijn. Schep nu het kip-groentemengsel, de walnoten en de bieslook door de risotto.

Verdeel de risotto over de borden en strooi er de overgebleven kaas over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.