De snelste tiramisu ter wereld

Tiramisu is een van mijn favoriete dolce. Maar soms heb ik gewoon geen zin om er veel tijd of moeite in te stoppen. Dus voel ik mij lui, dan maak ik deze variant. Ik noem hem ook wel De Snelste Tiramisu ter Wereld. En compenseren op smaak doe je niet, hij is ver-ruk-ke-lijk!

Ik gebruik zelf altijd Savoiardi koekjes. Dit zijn de perfecte lange vingers voor tiramisu, omdat ze breder zijn, en wat zachter zijn dan gewone lange vingers. Ze zuigen ook veel sneller vocht op, dus je moet ze vooral niet laten weken in de koffie en likeur. Dan krijg je een zompige bende en kun je je tiramisu met een rietje naar binnen zuigen. Alleen even snel omwentelen dus!

Het is trouwens leuk om eens te testen welke koffielikeur je favoriet is. Zelf grijp ik vaak naar Amaretto of Marsala, maar ook Frangelico en Vin Santo zijn erg lekker in tiramisu. Die laatste is wel redelijk prijzig. Je kunt natuurlijk ook de likeur weglaten voor een alchoholvrije (en kindvriendelijke) tiramisu.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 gram mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 100 ml sterke koffie of espresso, afgekoeld
  • 150 gram Savoiardi koekjes (of gewone lange vingers)
  • Een scheutje van je favoriete koffielikeur
  • Een paar eetlepels cacaopoeder

Meng de afgekoelde koffie met de likeur in een laag breed schaaltje.

Klop de slagroom met de suiker net niet stijf. Schep de mascarpone door de slagroom. Ik klop het kort met de handmixer, maar even stevig doorscheppen werkt ook.

Kies een paar mooie glazen schaaltjes. Doe eerst een kleine schep van het roommengsel in een schaaltje en zeef hier een beetje cacaopoeder over. Wentel een paar lange vingers snel om in de koffie en leg deze op de room. Hier doe je weer een kleine schep van het roommengsel op, zeef je weer cacaopoeder over, en vervolgens leg je daar weer koekjes op. Herhaal dit net zo lang tot elk schaaltje mooi gevuld is. Je sluit af met een schepje room met beetje cacaopoeder erop. Het ziet er mooi uit als je van de zijkant de verschillende laagjes goed kunt zien.

Het is lekker als je de schaaltjes nog minstens een uur in de koelkast zet om even op te stijven. Maar eerlijk gezegd kun je ook gewoon direct aanvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.