Supersnelle spaghetti all’Amatriciana

De heerlijke simpelheid van dit gerecht belichaamt waar de Italiaanse keuken voor staat: met weinig iets fantastisch maken. Deze spaghetti all’Amatriciana staat binnen 30 minuten op tafel èn doe je zelfs de allerkleinsten een plezier mee.

Spaghetti all’Amatriciana komt uit het plaatsje Amatrice, vlakbij Rome. In de 19e en 20e eeuw werd het recept ontzettend populair in Rome en werd het tot klassieker van de Romeinse keuken benoemd. En dat terwijl het recept helemaal niet uit Rome komt. Boefjes zijn het! Wist je dat het gerecht zelfs werd benoemd tot Prodotto agroalimentaire traditionele? Dat is een soort status van cultureel erfgoed, maar dan voor producten en gerechten. Tja, dat zijn nou Italianen en eten…

Vroeger, en nu nog steeds trouwens, werd de saus gemaakt met guanciale, ofwel gezouten varkenswang (!). Als je het goed vindt, laat ik die even zitten en gebruik ik in het recept pancetta. In Rome eten ze Amatriciana saus ook veel met Bucatini, een soort dikke spaghetti die hol is van binnen. Albert Heijn en Jumbo verkopen allebei deze pastasoort. Probeer het eens, het is erg lekker!

Als er kinderen mee eten, haal dan de zaadlijsten en zaadjes uit de chilipeper. Dit gerecht is namelijk best pittig.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 350 gram spaghetti of Bucatini
  • 1 ui, in dunne plakjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 1 blik of pakje tomatenblokjes van 400 gram
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 100 gram pancetta, in blokjes (als je dat niet kunt vinden, gebruik dan gerookte spekblokjes)
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • Geraspte Pecorino kaas
  • Versgemalen peper en fijn zeezout

Verder nodig: rasp

 

Bereiding

Zet een grote pan met water op voor de pasta.

Verhit een hapjespan of grote koekenpan en bak hierin (zonder olie) de pancetta totdat het vet van het spek begint te smelten. Er komt veel vet uit de pancetta vrij en daarin kun je de rest bakken zonder olijfolie te gebruiken. Doe nu de plakjes ui en knoflook bij de pancetta en fruit dit een paar minuten terwijl je regelmatig roert. Voeg er de tomatenpuree, fijngehakte chilipeper en de tomatenblokjes aan toe. Meng alles door elkaar en breng de saus aan de kook. Draai het vuur laag en laat het 15 minuten pruttelen. Daarna breng je de saus op smaak met wat zout en peper.

Voeg zodra het pastawater kookt een lepel zout toe. Doe de pasta in de pan en kook het volgens de instructies op de verpakking. Wanneer de pasta al dente is, schep je een kopje kookwater uit de pan. Giet dan de pasta af en wanneer uitgelekt, voeg je de pasta toe aan de saus. Doe er een beetje kookwater bij en meng alles goed door elkaar.

Serveer met wat geraspte pecorino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.