Spaghetti met pangratatto en krokante salie

Hebben jullie ook vaak oud brood over en geen eendjes in de buurt om te voeren? Ik gooi niet graag eten weg, dus als ik weer eens blijf zitten met een paar sneetjes witbrood of een halve ciabatta, dan maak ik daar vaak pangratatto mee. Je maakt dit krokante broodkruim in een oogwenk en het geeft een instant boost aan een doodsimpel bord spaghetti.

Pangrattato betekent niets meer dan ‘verkruimeld brood’ in het Italiaans en wordt ook wel armeluis parmezaan genoemd. Het is namelijk een goedkopere keuze dan parmezaanse kaas en een echte smaakmaker. Het verkruimelde brood wordt krokant gebakken met olijfolie en knoflook. Je kunt het verder op smaak brengen met bijvoorbeeld kruiden als tijm of rozemarijn, een chilipepertje of wat geraspte citroenschil.

Het gevolg is een soort smaakexplosie in je mond. Laat mij je vertellen: een flinke hap stevige pasta en dan die krokantheid met al die smaken ertussen. Man man man…. Het wordt niet snel beter dan dat. Pangrattato gooi je niet over een pasta met saus heen. Houd het juist zo simpel mogelijk. Dit recept is heel eenvoudig, met alleen wat olie, knoflook en kaas. Ik maak het bord af met wat krokant gebakken salie, want de combinatie pangrattato en salie is gewoon misdadig lekker.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 gram spaghetti of penne
  • 200 gram oud brood
  • 1 grote teen knoflook (anders 2 kleine teentjes)
  • 1 gedroogde chilipeper (of een halve theelepel chilivlokken)
  • Een handjevol salie, alleen de blaadjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper en fijn zeezout

Verder nodig: keukenmachine, rasp

 

Bereiding

Zet een grote pan water op het vuur en voeg als het water kookt er een flinke eetlepel zeezout aan toe.

Vermaal het brood tot fijne kruimels. Dit gaat het snelste in de keukenmachine, maar als je die niet hebt, gebruik dan je handen. Als het brood nog te vers is, is het lastig om te verkruimelen. Leg het brood dan even in de oven op maximaal 100°. Dan droogt het brood en heeft het daarna dezelfde structuur als oud brood. Verkruimel het brood door er hard in te knijpen en door stukken brood tegen elkaar aan te schuren.

Spaghetti met pangrattato en krokante salie

Pel de knoflook en snijdt fijn. Verkruimel de chilipeper. Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin het broodkruim, chilipeper en knoflook in ongeveer 10 minuten goudbruin en krokant. Vergeet niet het kruim regelmatig om te scheppen. Breng op smaak met wat zout. Bedek een bord met keukenpapier en schud hier de pangrattato op uit. Laat afkoelen.

Kook de spaghetti al dente. Vang een kopje kookwater op als je de pasta afgiet.

Verhit 5 eetlepels olie in een steelpan en bak hierin de blaadjes salie krokant. Dit gaat snel, in slechts een paar minuten. Dus blijf erbij en houd de salie in beweging! Bedek een bordje met keukenpapier en leg hier de salieblaadjes op. Laat de olie in de steelpan zitten, die gebruik je straks nog.

Rasp 3/4 van de parmezaan en de rest snijd je in grove schilfers (dit gaat heel makkelijk met een aardappelschiller). Doe de gekookte pasta terug in de pan met wat kookwater en meng hier de geraspte kaas doorheen. Breng dit op smaak met zout en peper.

Verdeel de pasta over de borden en strooi een paar lepels pangrattato over elk bord. Maak elk bord af met wat blaadjes krokante salie, schilfers parmezaan en bedruppel met een klein beetje olie van de gebakken salie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.