Steak met aardappelchips en gegrilde groenten

Wij zijn niet van die mensen die elke week perse een biefstukje willen eten. Ik bewaar de grote stukken vlees zelfs liever voor een restaurant-bezoekje. Maar deze steak met aardappelchips en groenten, dat was restaurantkwaliteit aan huis!

Ik probeer al een paar jaar bewust minder vlees te eten. Het milieu en dierenwelzijn spelen een grote rol in deze keuze. Een succesvolle stap, want wij eten wekelijks vaker vegetarisch dan niet. Vlees helemaal schrappen is voor mij (nog) een te grote stap, maar áls ik vlees zorg ik er wel altijd voor dat het biologisch is en van lokale afkomst. Ik eet zo veel liever twee keer per week een mooi stuk kwaliteitsvlees waarvan ik de herkomst weet, dan zes keer per week een kiloknaller.

In Italië eten ze bijna geen vlees zoals wij dat doen. Alles op 1 bord. Groenten links, aardappelen rechts. Italianen eten wel veel vleessauzen, en vis. Eten ze echt steak zoals wij dat eten, dan gaat er ook alle aandacht naar uit. Je krijgt een mooi stuk vlees op je bord, met wat kruiden en rucola. Basta.

Dit recept van ZTRDG is voor een steak met aardappelchips (lekker!) en gegrilde groenten. Het is een fijne mix tussen een Italiaans gerecht en een Nederlands GVA-tje. Niks mis mee. Ik heb de verhoudingen van de kruiden voor het vlees gehalveerd, want ik vond anders de smaak wel heel heftig (lees: scherp!). Het lijken veel ingrediënten en werk, maar zet alles klaar voor je begint en dan staat het eten in drie kwartier op tafel.

Ingrediënten

Aardappelchips:

  • 4 grote vastkokende aardappelen
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Versgemalen peper en zeezout
  • Olijfolie

Steak:

  • 2 entrecotes van ongeveer 150-200 gram per stuk
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1/2 eetlepel gedroogde tijm
  • 1/2 eetlepel gedroogde oregano
  • 1/2 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • Versgemalen peper en zeezout

Groenten:

  • 4 bosuitjes
  • 2 courgettes
  • Versgemalen peper en zeezout
  • Olijfolie extra virgine

Verder nodig: grillpan, bakpapier, bakkwastje

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Haal de entrecote vast uit de koelkast en leg ze op een snijplank.

Snijd de knoflook fijn en meng dit in een kom met de tijm, rozemarijn, flink wat zout en peper, en 3 eetlepels olijfolie. Was de aardappel (je hoeft hem niet te schillen) en snijd hem in heel dunne plakken. Doe de plakken in de kom met het oliemengsel en hussel dit met je handen door elkaar tot alles goed bedekt is. Spreid de plakken uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak circa 30 minuten in de oven tot de plakken mooi goudbruin en krokant zijn. Check na 15 minuten even of je moet husselen, om te voorkomen dat de plakken aanbranden!

Meng in een kommetje de kruiden voor de steak. Smeer het vlees eerst in met wat olijfolie en wrijf dan met je handen het kruidenmengsel erin. Verwarm een (liefst gietijzeren) koekenpan op hoog vuur, doe een klein beetje olie erin en bak het vlees aan beide kanten tot hij een enigszins krokant en donkere korst krijgt. Belangrijk dat je dit echt op hoog vuur doet, zodat de buitenkant wel donker wordt maar de  binnenkant nog rosé is. Afhankelijk van de dikte van het vlees duurt dit ongeveer 3-4 minuten per kant.

Snij de courgette in dunne plakken en maak de bosui schoon. Snijd het witte uiteinde van de bosui. Verhit een grillpan op hoog vuur. Doe een beetje olijfolie over de groenten (niet direct in de pan) en grill ze zacht en gaar. Er komen mooie zwarte grillstrepen op de groenten. Breng op smaak met wat zout en peper.

Snij het vlees in gelijke plakken en verdeel over de borden met de groenten en chips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.