Torta della Nonna (Grootmoeders taart)

Torta della Nonna is een traditionele taart uit Toscane. Zoals de naam het al zegt: het recept is afkomstig van de Italiaanse oma’s (nonne). En zoals iedereen begrijpt, die weten hoe het moet. De taart wordt afgewerkt met een krokante korst, en bestrooit met een beetje poedersuiker en pijnboompitten. Maar dan zet je je vork erin, en o la la, er onthult zich een dikke roomlaag in het midden…

Die roomlaag is bijna een soort pudding of custard. Hij wordt op smaak gebracht met slechts een vanillestokje en wat citroenrasp. Hij wordt ook wel een ‘zoete pastei’ genoemd. In Italië wordt Torta deel Nonna vaak gemaakt en gegeten rondom Pasen. Het deeg is luchtig en licht, en de roomlaag rijk van smaak. En wordt er cacao aan het deeg toegevoegd, dan verandert hij opeens in een Torta del Nonno. Oftewel: Grootvaders Taart. Waarom? Geen idee.

Torta della Nonna is een algemeen geliefde taart: zowel fijnproevers als moeilijke eters vinden hem lekker. Het recept hieronder komt uit het Klassiek Italiaans Kookboek van The River Café in Londen. Je weet wel, van die twee Engelse dames die Jamie Oliver het klappen van de zweep hebben geleerd. Ik heb hier en daar slechts een paar kleine aanpassingen in het recept gedaan.

Je ziet Torta della Nonna in verschillende varianten. Ik zie soms heel lage taarten of taarten die niet zijn afgedekt met deeg. Maar ik vind deze hoge, bijna dubbele versie wel zo leuk. Het is een soort verrassingsmomentje, als je de taart aansnijdt en je een perfecte laag room in het midden ziet. Een soort Kinder Suprise voor volwassenen, zeg maar!

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram kristalsuiker
  • 4 biologische eieren, maat M
  • 250 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur + een beetje extra voor het invetten van de bakvorm
  • 500 gram bloem
  • 1/2 eetlepel poedersuiker
  • 1/2 eetlepel bakpoeder
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 2 eetlepels pijnboompitten

Roomvulling

  • 350 gram ricotta
  • 200 ml melk
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 250 gram kristalsuiker
  • 3 biologische eieren, maat M
  • 4 eetlepels bloem

Verder nodig: hand- of vrijstaande mixer, rasp, taartvorm van 24Ø of 26Ø met een losse bodem, deegroller, huishoudfolie

Bereiding

Je begint met het deeg. Klop de kristalsuiker en 3 van de eieren door elkaar tot een mooi licht mengsel. dit duurt ongeveer 5 minuten. Snijd de zachte boter in stukken en klop dit stuk voor stuk door het eimengsel. Voeg dan de bloem toe, gevolgd door de poedersuiker en het bakpoeder. Als laatste voeg je de citroenrasp toe. Meng alles tot een plakkerig deeg, schep het in een kom en dek dit af met huishoudfolie. Zet de kom minimaal 30 minuten in de koelkast.

Je gaat nu alvast verder met de vulling. Splijt het vanillestokje in de lengte. Breng in een steelpan de melk met het vanillestokje tegen de kook aan (laat het absoluut niet koken!). Haal de melk van het vuur, vis het vanillestokje eruit en verwijder het vanillemerg. Het merg voeg je weer toe aan de melk, het stokje gooi je weg.

Doe de kristalsuiker en bloem met elkaar in een kom. Mix de eieren er een voor een doorheen totdat je een lichtkleurig mengsel krijgt. Nu schenk je dit mengsel bij de warme melk en zet je de steelpan weer op het vuur. Verwarm het al roerend op laag vuur tot je een dikke room krijgt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Laat het niet te snel koken, want dan gaat het schiften! En blijf roeren, dat is erg belangrijk. Schenk de room in een kom en laat het goed afkoelen. Wanneer afgekoeld roer je de ricotta en het citroenrasp door de afgekoelde vla.

Verwarm de oven voor op 180°. Vet de taartvorm in met boter en bestuif dit licht met bloem. Haal het deeg uit de koelkast, doe wat bloem op je werkblad en rol de helft van het deeg uit tot een lap van 1 cm dikte. Leg de lap in de vorm en zorg dat de hele bodem en de onderste helft van de randen bedekt is met deeg.

Schep nu de roomvulling op het deeg, maar laat rondom een rand vrij van 1,5 cm. Je krijgt best een dikke laag room, maar waarschijnlijk gebruik je niet alle room die je hebt gemaakt. Rol de andere helft van het deeg uit tot een lap van 0,5 cm dikte. Leg deze lap voorzichtig over de vulling heen, en druk hem langs de rand met je vingers aan, tot op het deeg op de bodem van de vorm. Je krijgt dan als het ware een soort bolletje waar de vulling zit.

Klop in een bakje het laatste ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart. Bestrooi hem licht met een eetlepel kristalsuiker en strooi er de pijnboompitten over. Bak de taart 40 minuten in de oven. Laat het afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en aansnijdt.

4 reacties op “Torta della Nonna (Grootmoeders taart)

  1. Deze taart is zo’n enorm succes! De laatste maand drie keer gemaakt voor etentjes en steeds weer is iedereen ontzettend enthousiast.

    1. Drie keer?! Wauw, dat is echt imponerend.
      Wat leuk om te horen Caro dat je bezoek elke zo enthousiast is! Hij is ook echt té lekker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.