Torta di mele (Italiaanse appeltaart)

Wat is er op een druilige grijze herfstdag lekkerder dan appeltaart, net uit de oven? Dit weer vraagt om appels. Om kaneel. Om nootmuskaat. En laat precies dat nou allemaal in deze torta di mele zitten, de Italiaanse versie van de appeltaart.

Torta di mele wordt in Italië veel gemaakt en gegeten. Net als in Nederland is er vaak een oud familie recept dat generatie op generatie wordt doorgegeven. Toch zitten er een paar grote verschillen tussen de Hollandse en de Italiaanse versie van de taart.

Waar je voor Nederlandse appeltaart een deeg gebruikt, gebruik je voor de Italiaanse variant een cakebeslag. Dus eigenlijk is dit meer een appelcake dan een appeltaart. Omdat je cakebeslag gebruikt krijg je een heel luchtige taart, waar je makkelijk een groot stuk van kunt verorberen. Yes! Daarnaast gebruik je minder suiker dan bij de Nederlandse versie, wat hem minder machtig maakt. En tot slot, in deze taart gaan geen rozijnen. Wel een klein beetje nootmuskaat, wat de taart een nog intensere herfstsmaak geeft.

Eet een punt van deze taart met een lepel slagroom of mascarpone, waar je een halve theelepel kaneel doorheen hebt geklopt!

Ingrediënten

  • 4-5 appels (ik gebruik het liefste Elstars, maar Jonagold zijn ook goed)
  • 200 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 200 ml halfvolle melk
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 citroen

Verder nodig: springvorm Ø24, bakpapier, vrijstaande of handmixer, spatel, lange sateprikker of caketester

Recept: torta di mele (Italiaanse appeltaart) - Me Myself & Italy

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°. Rasp de schil van de citroen en snijd hem doormidden. Schil de appels en snijd ze in partjes van ongeveer 1 cm dikte. Doe ze in een kom, knijp de citroen uit boven de appelpartjes en schep goed om.

Recept: torta di mele (Italiaanse appeltaart) - Me Myself & Italy

Smelt de roomboter in een steelpan en laat afkoelen. Klop met een mixer de eieren met de suiker licht en schuimig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de gesmolten boter, citroenrasp, vanille-extract en de melk eraan toe en mix snel door. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout en voeg dit samen met de kaneel en nootmuskaat er aan toe. Mix dit tot alles goed gemengd is. Dan roer je de appelpartjes door het beslag en roer je dit door het beslag.

Recept: torta di mele (Italiaanse appeltaart) - Me Myself & Italy

Vet de springvorm licht in met boter en bekleed de bodem en randen met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en bak de taart in 50 minuten goudbruin. Test of de taart van binnen gaar is door een sateprikker of caketester in het midden van de taart te steken. Haal hem eruit. Zit er nog beslag aan de prikker? Dan moet je hem nog iets langer bakken.

Laat de taart afkoelen en verwijder dan de springvorm.

Recept: torta di mele (Italiaanse appeltaart) - Me Myself & Italy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.