Trattoria Al Ninen, Amsterdam

Je ziet in Nederland bijzonder weinig trattoria’s. Jammer, want dit is echt afhaalfood met een kapitaal A. Ik haalde een tas vol goeds bij Trattoria Al Ninen op de Westerstraat in Amsterdam. En het was alles wat ik hoopte dat het zou zijn. En toen moest ik nog aan het eten beginnen…

Een trattoria is het best te vergelijken met een traiteur, maar dan een waar je ook gerust een hapje kunt blijven eten. In Italië vind je trattoria’s in overvloede, hoewel het daar meer simpele restaurants zijn dan traiteurs. Dus niet afhalen en wegwezen. De menukaart is eenvoudiger dan in een ristorante en er staan vaak voornamelijk lokale en regionale gerechten op de kaart. Echt een aanrader om in Italië een keer in een trattoria te gaan eten!

Verstopt

Bij Al Ninen staat de regio Emilia Romagna centraal. De eigenaar komt uit Bologna, net als de kok. En ik werd geholpen door een jongedame die van Sardinië komt. Nederlands spreken ze niet echt, maar wel genoeg Engels om je te kunnen vertellen wat de gerechten inhouden. En meer heb je toch ook niet nodig?

Review: Trattoria Al Ninen Amsterdam - Me Myself & Italy

Mooie tent trouwens. Al Ninen zit op de Westerstraat enigszins verstopt in een souterrain naast een grote Albert Heijn, maar doet binnen ruim aan. De hele achterkant van de zaak wordt in beslag genomen door een grote open keuken waar de chef de potten en pannen al op het vuur heeft staan. Verder een paar tafels waar je, als je niet kunt wachten tot thuis, je bestelling gelijk kunt verorberen.

Review: Trattoria Al Ninen Amsterdam - Me Myself & Italy

Rosetta en Tigella

In het midden van de ruimte staat een lange vitrine waarin de verschillende gerechten, charcuterie en kazen uitgestald staan. Ook verkoopt Al Ninen producten uit de streek, zoals heerlijke balsamico azijn, honing en jam. Maar ook geweldige wijnen (Amarone!) en bloemenzout. Die laatste moet ik nog een keer scoren…

Review: Trattoria Al Ninen Amsterdam - Me Myself & Italy

Het is moeilijk kiezen. Na lang overpeinzen ga ik op aanraden van zowel vitrinedame als kok voornamelijk voor de typische streekgerechten. Ik kies eerst de Rosetta, een soort grote opgerolde deegrozen gevuld met Prosciutto Cotta, bechamel en parmezaan. Ook ga ik voor de lasagne met pecorino en laat ik mij overhalen een typische specialiteit te proberen: tortellini in een bouillon van kip, kalfsvlees, rundvlees en groenten. Dat blijkt in de regio erg veel gegeten te worden.

Review: Trattoria Al Ninen Amsterdam - Me Myself & Italy

Ook kies ik grote tortelloni met pompoen en een botersaus met salie, en tot slot een traditioneel broodje uit Bologna. Dit heet een Tigella, een kunstig uitziend plat broodje dat wordt verwarmd tussen 2 stenen platen en gevuld met allerlei soorten beleg. Ik neem er een met een vulling van prosciutto en mozzarella.

Review: Trattoria Al Ninen Amsterdam - Me Myself & Italy

Ik moet even geduld hebben terwijl het eten ter plekke wordt klaargemaakt. De kok duikt de keuken in en ondertussen maakt die leuke Sardinische vrouw met mij een praatje, terwijl ze de Tigella maakt. Na ongeveer 10 minuten loop ik de zaak uit met een mooie verpakte tas vol goddelijk ruikend voedsel. Ik moet mij bedwingen niet een van de bakjes open te trekken, maar houd het vol tot thuis. Puur op wilskracht!

Review: Trattoria Al Ninen Amsterdam - Me Myself & Italy

En dan, proeven…

En de inhoud stelde niet teleur. Verre van. De tortelloni met pompoen was misschien wel de lekkerste die ik ooit gegeten heb. Ik zou alleen daarvoor al teruggaan naar Al Ninen. De pompoenvulling was zo geweldig romig, en dan die smaak van boter-salie erdoor. Oef… Ook de Rosetta was bijzonder lekker. De pasta was precies goed qua structuur en bite. Het was precies de goede verhouding pasta/vulling. Het broodje viel letterlijk goed in de smaak. Mijn vriend was erg te spreken over de lasagne, terwijl ik die tortellini in bouillon weer lekkerder vond. Wel even wennen qua structuur, omdat het zo nat is. Maar de smaak was er niet minder om!

Ik vond eten afhalen Al Ninen een heerlijke foodervaring. De sfeer in de zaak is goed, aardig en behulpzaam personeel die je ook echt kan adviseren in wat je moet proberen. En het eten is top. Typisch Italiaans, en leuk dat ze ook veel producten uit de regio van Bologna aanbieden. De Rosetta ga ik zeker eens thuis maken. En die tortelloni, daar droom ik vannacht weer van. Kortom: do try this at home!

 

Al Ninen

Adres: Westerstraat 77, Amsterdam

Tel: 020 – 223 6568

Prijs categorie: $$

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.