Vanillemousse met rood fruit en pistachios

Impress without the stress. Maak deze vanillemousse maximaal 30 minuten van te voren en je zet een to-die-for-dolce op tafel. Geen mens die hier ‘nee’ tegen zegt!

De simpelste toetjes zijn vaak de allerbeste, en dat gaat ook op voor deze mousse. Je kunt variëren met welk fruit er in het seizoen is. Persoonlijk vind ik iets zurige bosfruit en steenvruchten het mooiste combineren met de zoete mousse. Het fruit snijd je wat kleiner en doe je onderin de schaaltjes of glazen. Houd wat fruit achter om mee te garneren.

Zorg trouwens dat de kom en de gardes voor het kloppen van de eiwitten goed schoon en vetvrij is. Anders klop je je een ongeluk, maar stijf zal het eiwit niet worden. Vetvrij maken doe je met gewoon wat kokend water en een klein beetje afwasmiddel. Spoel dit goed af en droog met een schone theedoek. Wil je er 200% zeker van zijn dat alles vetvrij is? Veeg de kom en gardes dan na met een keukenpapiertje met wat citroensap erop.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 eieren, alleen de eiwitten
  • 200 ml slagroom
  • 65 gram fijne kristalsuiker
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 250 gram aardbeien, frambozen, aalbessen of ander rood fruit
  • 2 volle eetlepels pistachenoten (gepeld)

Verder nodig: een vrijstaande of handmixer met gardes, 4 mooie glazen of schaaltjes met een inhoud van ca. 175 ml

Bereiding

Doe de eiwitten in een schone kom en klop ze tot er zich zachte pieken beginnen te vormen.

Doe de slagroom in een andere kom, samen met de suiker en vanillemerg. Klop ook dit tot er zachte pieken beginnen te vormen. Spatel nu voorzichtig het opgeklopte eiwit door de vanillemousse. Vouw het er rustig doorheen, niet roeren. Anders verliest het mengsel z’n luchtigheid.

Snijd het fruit eventueel doormidden (bij grote aardbeien) en verdeel dit over de glazen tot ze halfvol zijn. Schep hier een flinke volle lepel van de mousse bovenop. Zet de glazen nu ongeveer 30 minuten in de koelkast, zodat de mousse iets kan opstijven.

Hak de pistachenoten fijn en strooi deze over de mousse, vlak voordat je de glazen serveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.