Brosse Ventagli (waaier koekjes)

Wanneer we weer in Italië zijn, kan ik niet wachten tot het tijd is voor colazione, het Italiaanse ontbijt. Ja, de cappuccino is niet te versmaden en ik ben dol op cornetti. Maar waar ik mij echt al de avond ervoor op verheug, dat is het moment dat ik een hap uit een ventaglio kan nemen. Bij de gedachte aan deze brosse deegwaaiers begin ik te watertanden!

De eerste keer dat ik een ventaglio proefde is inmiddels jaren geleden. Mijn vriendin Ciska studeerde ruim een jaar in Rome en om de hoek van haar appartementje vlakbij station Termini zat een goede bar. In een bar of caffè drinken veel Italianen hun eerste cafè van de dag on the go en bestellen daar nog wat zoets bij. Daarom liggen in de vitrines van deze plekken de heerlijkheden in bergen opgestapeld te wachten op hun hongerige toekomstige eigenaren.

Ciska bestelde een cappuccino en duwde een ventaglio in mijn handen. O. Mijn. Hemel. Lekker! Ik geloof ook dat ik er direct nog een bestelde. Om een lang verhaal kort te maken: sindsdien is de ventaglio mijn favoriet bij het zoete ontbijt. Ventaglio betekent ‘handwaaier’ en dat is ook waar ze op lijken (hoewel ik de kleine variant ook wel op een bril vind lijken).

Typical Italian: sweet breakfast / ontbijt - Me Myself & Italy
Een ventaglio zoals je hem vaak tegenkomt in Rome.

Ik werd gelijk enthousiast (en hongerig!) toen ik dit recept voor ventagli in het boek ‘Verrukkelijk Rome‘ van Eleonora Galasso tegenkwam. In Italië eet je waarschijnlijk de grote variant, met dit recept maak je kleine koekjes. Het is een eenvoudig recept, want eigenlijk bestaan ventagli uit niks meer dan bladerdeeg en suiker. But don’t judge ’till you try them.

Ingrediënten (voor ongeveer 15 stuks)

  • 1 rol vers bladerdeeg à 270 gram
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 biologische citroen
  • 75 gram fijne kristalsuiker

Verder nodig: rasp, bakpapier, bakplaat, rooster

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rasp de schil van de citroen.

Rol het bladerdeeg uit en bestrooi gelijkmatig met de basterdsuiker en geraspte citroenschil. Rol het deeg vanaf een korte zijde strak op tot halverwege. Zog dat het deeg niet scheurt. Rol nu de andere korte zijde op, zodat je twee strak opgerolde deegrolletjes tegen elkaar hebt. Wikkel het deeg losjes in bakpapier en laat 15 minuten in de diepvries hard worden (zodat je het deeg makkelijker in plakken kunt snijden).

Haal het deeg uit de diepvries en snijd de rol in plakken van 1 cm dik. Doe de fijne kristalsuiker in een kom en wentel elke plak door de suiker, zodat het deeg aan alle kanten bedekt is. Verdeel de deegwaaiers over de bakplaat met 2,5 cm ruimte ertussen. Bak ze 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Keer ze na 10 minuten bakken om. Haal de waaiers uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

One thought on “Brosse Ventagli (waaier koekjes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.