Verrukkelijk Rome – boekreview

Eleonora Galasso schreef een boek dat je proeft met ogen en mond. De foto’s zijn om te watertanden en geven de juiste sfeer van Rome weer. Dit is een vrouw die weet waar ze het over heeft. En Verrukkelijk Rome is haar bewijs!

De Italiaanse Eleonora woont nu in Parijs, maar dat weerhoudt haar er niet van om de wereld over te reizen om haar culinaire honger te stillen met waar zij om vraagt. Inspiratie. Nieuwe ervaringen. Toch ligt haar hart bij Italië, en in het bijzonder bij Rome, de stad waar zij werd geboren en opgroeide.

Bookreview: Verrukkelijk Rome, Eleonora Galasso - Me Myself & Italy   Bookreview: Verrukkelijk Rome, Eleonora Galasso - Me Myself & Italy

Klassieker met een twist

Het resultaat van haar toewijding aan haar geboortestad vind je in het kookboek Verrukkelijk Rome. Het boek is een mix geworden van authentieke en soms beroemde Romeinse recepten die zij onaangetast heeft gelaten (Gnocchi alla romana! Affogato!), en klassieke recepten waaraan Eleanora een moderne, hedendaagse twist heeft gegeven. La dolce vita in een kookboek, noemt Eleanora het zelf. Ja, dat is hoe je het goed omschrijft. Kleurige en uitbundige shots worden afgewisseld met simpele ingetogen foto’s. Maar allen geven een mooie sfeer van het straatleven in Rome weer. Hoewel soms wat cliché. Het oude mannetje op het bankje, de groentestalletjes op de piazza en Eleanora zelf die zich (enigszins overdreven geposeerd in een avondjurk) door de stad beweegt in haar ‘dagelijkse routine’. Maar wat geeft het, als het een boek oplevert dat een lust is om naar te kijken?

Bookreview: Verrukkelijk Rome, Eleonora Galasso - Me Myself & Italy  Bookreview: Verrukkelijk Rome, Eleonora Galasso - Me Myself & Italy

Maximale aandacht voor de gerechten

De bereiding van de recepten is simpel omschreven en daardoor makkelijk te volgen. Sommige ingrediënten zijn hier in Nederland lastig te krijgen of worden gewoon niet verkocht, waardoor je een beetje moet improviseren. Maar er is, na een goedgeformuleerde Google Search, altijd wel een passende oplossing te vinden. In Verrukkelijk Rome vind je recepten voor elke maaltijd. Van apperitivo tot dolce. Of je nu van bakken houdt, een toetjesmens bent of te porren bent voor een mooivisgerecht: in dit boek vind je meer dan genoeg inspiratie om je aan het koken of bakken te krijgen!

De gerechten zijn overigens prachtig gefotografeerd, precies de stijl waar ik van houdt. Veel flat lay (van boven gefotografeerd) of vanuit een hoek van 45 graden. Zo komen de gerechten optimaal tot hun recht. Je krijgt zin om er direct je vork of lepel in te zetten en even flink aan te vallen. Daarnaast zorgde Eleonora ervoor dat de foto’s van de gerechten niet te druk zijn, waardoor de aandacht uitgaat naar waar je naar móet kijken: het eten.

Bookreview: Verrukkelijk Rome, Eleonora Galasso - Me Myself & Italy

Me Myself & Italy testte deze recepten uit Verrukkelijk Rome…

Ik maakte uit het boek de citroen tiramisuventagli en de kip op Romeinse wijze. Stuk voor stuk: groot succes! De ingrediënten en verhoudingen klopten altijd, alleen waren de hoeveelheden soms iets te veel. Maar in het ergste geval eet je er twee dagen van. En wat voor een straf is dat nu?! Verrukkelijk Rome is een boek dat, als je van de Italiaanse keuken houdt en verder wilt kijken dan een simpele pasta, absoluut in je keuken moet staan!

Het recept voor de maratozzi staan nog op mijn To Try lijstje. Deze zien er fan-tas-tisch uit (zie de foto hierboven). Welk recept uit Verrukkelijk Rome zou jij willen proberen?

Je bestelt Verrukkelijk Rome van Uitgeverij Good Cook bij bol.com voor €24,95.

Bookreview: Verrukkelijk Rome, Eleonora Galasso - Me Myself & Italy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.