Zabaglione met vanille en bosfruit

Zabaglione is een heel populair dessert in Italië. Niet zo verwonderlijk, want het is superieur in simpelheid en smaak. Eigenlijk serveer je het dessert warm, maar koud is het nog steeds om je vingers bij af te likken. Zabaglione is een perfecte dolce, zowel om snel na het hoofdgerecht (warm) of juist al vooraf (koud) te maken!

Zabaglione is een oud Italiaans dessert, er wordt gezegd dat het uit de 15e eeuw stamt. De Fransen adopteerden het gerecht in de 18e eeuw en noemen het Sabayon. Wij zouden het gerecht het meest vinden lijken op Eggnog of Advocaat (qua textuur dan). Je kookt de eieren au bain-marie boven een pan met heet water. Er zit van oorsprong drank doorheen, meestal wordt er Marsala of Moscato gebruikt. Maar een andere zoete dessertwijn kan ook prima, zoals Vin Santo. Je kunt de drank ook gerust weglaten.

Zabaglione is absoluut geen ingewikkeld of tijdrovend dessert om te maken. Wat je vooral nodig hebt is een paar mengkommen, een garde en 20 minuten onverdeelde aandacht. Dan komt het helemaal goed. Je gebruikt voor dit dessert alleen de eidooiers. Heb je geen andere bestemming voor de eiwitten die je overhoudt? Maak er dan kleine merengues van en geef deze bij de zabaglione om te dopen. Leuk en lekker!

Ingrediënten

  • 4 volle eetlepels fijne kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 180 milliliter slagroom
  • Het merg van een half vanillestokje
  • 250 gram vers bosfruit, zoals frambozen, bramen, blauwe bessen en aardbeien (het liefst wat in het seizoen is)
  • 1 eetlepel sinaasappelsap (het lekkerste is als je het sap van een verse sinaasappel gebruikt)
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • Eventueel: 2 eetlepels Marsala wijn
  • Eventueel: 1 eetlepel Crème de Cassis
  • Een paar muntblaadjes als garnering

Verder nodig: vrijstaande of handmixer, garde, ovenschaal, ijsklontjes, een paar mooie glazen of schaaltjes

Bereiding

Doe het bosfruit in een kommetje, strooi er 1 eetlepel poedersuiker overheen en (eventueel) 1 eetlepel Crème de Cassis. Schep dit even om en zet het fruit opzij tot later.

Klop de slagroom tot er stijve pieken beginnen te vormen. Zet de slagroom in de koelkast tot je het nodig hebt.

Zet een kleine pan met een laag water op het vuur en breng dit tegen de kook aan. Zet ook alvast een ovenschaal met een ondiepe laag water en ijsklontjes klaar.

Doe de kristalsuiker met de eierdooiers, het vanillemerg, sap van de sinaasappel en (eventueel) Marsala toe in een roestvrijstalen mengkom. Mix dit even snel door elkaar tot het vermengd is. Zet de mengkom met het eiermengsel op de pan met het hete water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt! Blijf nu met de garde rustig roeren. En dan bedoel ik ook echt blijven roeren of je zit straks met roerei. Je wilt de eieren verwarmen, niet koken. Het duurt ongeveer 5-10 minuten tot je merkt dat het mengsel langzaam steeds dikker wordt. Als het in een soort dikke lint van de garde afloopt, dan heeft het precies de juiste dikte.

Haal de kom met de crème uit de pan en zet hem in de ovenschaal met ijswater. Zorg dat er geen water in de kom belandt! Roer de crème enkele minuten met de garde tot het mengsel begint af te koelen. Haal de kom uit het ijsbad en vouw er heel rustig de slagroom doorheen tot het goed met vermengd is.

Schep in elk glazen schaaltje of glas een eetlepel van het bosfruit en verdeel de zabaglione over de schaaltjes. Schep het resterende fruit eroverheen. Je kunt het eventueel nog afmaken met een paar blaadjes munt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.