Typisch Italiaans: zoet ontbijten

Een paar weken geleden was ik weer in Rome bij de familie. En als er een ding is waar ik extreem naar uitkijk, dan is het wel Colazione. Het Italiaanse ontbijt is namelijk één groot suikerfeest. Niet goed voor de dijen, wel voor de spirit.

Ik ben dus geen ontbijter. Wacht, laat mij dat goed zeggen: ik ben geen Néderlandse ontbijter. Ik gruwel bij het idee van een boterham in de morgen. Zo een droge snee bruin brood met belegen kaas of boterhamworst. Horror. Daar wil ik weer van onder de dekens kruipen.

Zoet ontbijt, geen spijt

Maar het Italiaanse ontbijt, daar mag je me voor wakker maken. Italianen ontbijten namelijk simpel. En vaak on the go. En nog beter: zoet. Niks geen botervloot op tafel en een mok Engelse Melange ernaast. In Italië wip je voor Colazione langs een Bar in de buurt van je huis of werk. Daar is het tussen 8 en 10 uur ‘s ochtends een drukte van jewelste. En waarom? Check de vitrine. Heerlijkheden zover het oog reikt. Maar wees op tijd of die torenhoge stapels cornetti zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

Typical Italian: sweet breakfast / ontbijt - Me Myself & Italy
Brioche con crema en cioccolato

Cappuccino on the side

Italianen drinken in de ochtend vaak een cappuccino of een latte macchiato. Dat is ook het enige moment van de dag dat ze hun koffie met melk drinken. Daarbij eten ze een zoet broodje. Een van de populairste is de cornetto, wat nog het beste te vergelijken is met een croissant. Deze is er in allerlei varianten, bijvoorbeeld gevuld met een soort banketbakkersroom of met marmelade. Maar je hebt ook varianten met chocolade, met noten, …

Typical Italian: sweet breakfast / ontbijt - Me Myself & Italy
Ventaglio (‘handwaaier’)

Je ziet dat er in veel zoetigheden een gele creme als vulling wordt gebruikt. Die crème lijkt op wat je ook voor de Zuppa Inglese gebruikt. Italianen vullen bijvoorbeeld hun cornetto con creme ermee, maar stoppen hem ook in een brioche en in de bomboloni. Dat is een Italiaanse donut en heeft wel wat weg van een Berlinerbol. Zo lekker.

Typical Italian: sweet breakfast / ontbijt - Me Myself & Italy
Cornetto con crema

Mijn persoonlijke favoriet is de Ventaglio. Dit is Italiaans voor ‘handwaaier’ en dat is ook precies waar hij qua vorm op lijkt. Een Ventaglio is niks meer dan wat bladerdeeg, door suiker gerold. Maar o zo heerlijk. Mijn vriendin Ciska introduceerde mij er meer dan 10 jaar geleden mee en het was liefde op de eerste hap. Soms neem ik er twee. Gewoon, omdat het kan.

Typical Italian: sweet breakfast / ontbijt - Me Myself & Italy

Het Italiaanse ontbijt is een calorieënbom en niet voor iedereen weggelegd. Een boterham is hier ook een stuk moeilijker te krijge, en het brood smaakt niet hetzelfde als wij in Nederland gewend zijn. Maar in Italië bestel je dan ook geen ‘halfje bruin’. Dus ben je nou geen fan van zoet in de ochtend, kies dan gewoon voor een panini. Die vind je ook genoeg in een Bar, zoals ik die hierboven beschrijf. Je ziet ze vaak voorbelegd met mozzarella, tomaat, ham, pesto, …

3 reacties op “Typisch Italiaans: zoet ontbijten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.