Zuccotto

In de categorie ‘Ziet er spectaculair uit zonder moeite’ introduceer ik de Zuccotto. Een prachtig uitziende gekoelde bol, opgebouwd uit lange vingers, espresso, chocolade, slagroom en noten. Yep, dit is een goede kanshebber voor mijn Kerstdessert 2016. 

Zuccotto is een van origine Toscaans dessert en betekent ‘kleine pompoen’. Die naam verdiend hij aan de pompoenvormige vorm waar de Zuccotto volgens traditie in gemaakt wordt. Ze zeggen dat die vorm geïnspireerd werd door de koepel van de Duomo van Florence, de belangrijkste kathedraal van de stad (en een van de grootste ter wereld).

Je komt veel verschillende variaties tegen. De een gebruikt een soort cake, de ander lange vingers. Het ene recept heeft een ijsvulling, en de ander werkt liever met een roomvulling. Door de vulling worden over het algemeen altijd stukjes noten en chocolade geroerd, maar je ziet ook Zuccotto’s met gedroogde vruchtjes of vers fruit.

Dit is een recept van Rudolph van Veen. Hij gebruikte in dit recept een cream likeur, Warninks Choco Divine. Ook erg lekker om gewoon zo te drinken, smaakt naar een gesmolten bonbons namelijk. Houd je meer van een traditionele smaak? Dan kun je de lange vingers ook dopen in een koffielikeur als Vin Santo of good old Amaretto.

Het is belangrijk dat je de Zuccotto lang genoeg koelt zodat hij goed kan opstijven. Maak hem dus bij voorkeur een dag van te voren, en zet hem daarna in de koelkast. Je hoeft hem dan de volgende dag alleen nog op een bord te storten, te bestuiven met cacaopoeder en met een warm mes in mooie stukken te snijden.

Ingrediënten

  • 2 pakken lange vingers, bij voorkeur Savoiardi
  • 150 ml espresso
  • 100 ml koffielikeur, zoals Warninks Choco Divine
  • 50 gram blanke ongezouten hazelnoten
  • 50 gram blanke ongezouten amandelen
  • 150 gram pure chocolade, minimaal 70% cacao
  • 600 ml slagroom
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • Een paar eetlepels cacaopoeder om mee te bestuiven

Verder nodig: handmixer of vrijstaande mixer, plastic of glazen kom met een inhoud van 1 tot 1,5 liter, zeefje, plastic folie

Bereiding

Rooster de noten in de koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen. Hak ze dan in grove stukjes.

Bekleed de binnenkant van de kom met plastic folie. Zo kun je aan het einde de Zuccotto heel makkelijk uit de vorm halen. Meng in een platte schaal de espresso met de likeur. Wentel hier de lange vingers snel doorheen en bekleed de binnenkant van de kom met de koekjes. De gesuikerde kant van de lange vingers moet tegen de kom aan zitten.

Zuccotto - Recept - Me Myself & Italy

Smelt de helft van de chocolade au bain marie. De andere helft hak je in kleine stukjes. Klop met de mixer de slagroom met de poedersuiker helemaal stijf en roer de gehakte noten en stukjes chocolade erdoorheen. Schep de helft van het roommengsel in de kom met de lange vingers en strijk de vulling met de achterkant van een lepel helemaal rond langs de lange vingers. Alle gaten en kieren worden zo goed opgevuld.

Roer de de gesmolten chocolade door de rest van de room en vul hier de rest van de Zuccotto mee op. Nu zit de kom als het goed is helemaal vol. Wentel weer wat lange vingers door de koffie met likeur en dek hiermee de bovenkant van de Zuccotto af. Je mag de lange vingers gerust in stukjes breken, als het daardoor beter past.

Dek dat hele kom nu af met plastic folie. Belangrijk: druk het goed aan! Zet de vorm nu minimaal 4 uur in de koelkast, maar het liefst een hele nacht. Wanneer je de Zuccotto wilt opdienen haal je de bovenste plastic folie eraf, keer je de kom op zijn kop op een schaal of bord, en verwijder je de plastic folie. Bestuif dan de hele bol met cacaopoeder en snijd hem met een warm mes in mooie punten.

Zuccotto - Recept - Me Myself & Italy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.