Zuppa di pomodori met een beetje pit

Hoezo, soep als voorgerecht?! Deze iets pittige Toscaanse Zuppa di pomodori verdient het om als hoofdgerecht te worden geserveerd. En ik beloof je: een kom hiervan doet je die zak Unox Tomatensoep met Extra Ballen razendsnel vergeten.

Je maakt de Zuppa di pomodori binnen 30 minuten en hij zit ook nog boordevol vitaminen. Want ja, tomaten hè. Hartstikke goed voor je. Dat noem ik een prima doordeweeks maaltje waar iedereen van geniet. Houd je van pittig, dan kun je twee pepers misschien ook nog aan. Maar als er kinderen mee eten, adviseer ik je om het bij een enkele peper te houden.

Je eet de soep met een flinke lepel crème fraîche die je er aan tafel pas doorheen roert. Zo maak je de soep heerlijk romig.

Ingrediënten

  • 1 kilo rijpe Roma tomaten (of anders trostomaten)
  • 1 rode peper
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 100 ml crème fraîche
  • Een handje verse basilicum
  • Versgemalen peper en zeezout
  • Olijfolie

Verder nodig: braadslede of grote ovenschaal, blender

Bereiding

Recipe Zuppa di pomodori - Me Myself & Italy

Verwarm de oven voor op 220°. Snijd de tomaten in kwarten en leg deze in een braadslede of ovenschaal. Snijd de rode peper in de lengte doormidden, verwijderen de zaadlijsten en zaadjes, en leg de twee helften bij de tomaten. Pers de knoflook en doe dit bij de tomaten en peper.

Recipe Zuppa di pomodori - Me Myself & Italy

Sprenkel er wat olijfolie, peper en zout overheen. Hussel nu alles door elkaar. Dit gaat het beste met je blote handen. Keer alles gewoon een paar keer om, tot alles bedekt is met wat olijfolie. Zet de braadslede 15 minuten in de oven.

Recipe Zuppa di pomodori - Me Myself & Italy

Pel de uien en snijd ze in grove ringen. Verhit wat olijfolie in hapjespan en bak hierin de uien met een snufje zout, totdat ze zacht zijn. Roer dan de balsamico door de uien en laat het vocht verdampen.

Recipe Zuppa di pomodori - Me Myself & Italy

Doe de tomaten en peper bij de uien in de pan en roer het goed om. Doe de inhoud van de pan in de blender (dit moet misschien in 2x vanwege de hoeveelheid). Voeg hier wat blaadjes basilicum aan toe en mix tot alle groenten fijn zijn. Proef en doe er, indien nodig, nog wat peper en zout doorheen.

Verdeel de soep over de kommen en schep in elke kom een flinke lepel crème fraîche. Serveer met stokbrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.